„Luxus za cizí peníze? Budu migrant.“ I zdrženliví Japonci se diví kreslené provokaci

Kde končí hranice mezi svobodou umění a mravním selháním? Značné kontroverze vyvolala malba japonské umělkyně Tošiko Hasumiové: ani ne metodou, které ostatně odpovídá typickému umění manga, ale doprovodným textem. Podle kritiků totiž narážka na uprchlíky hraje na příliš stereotypní notu. Tisíce lidí už v reakci podepsaly protestní petici – a volají po omezení podobných příspěvků na sociálních sítích.

„Chci žít v bezpečí a čistotě, jíst dobré jídlo, bavit se, hezky se oblékat a žít v luxusu a navíc za cizí peníze…. Mám nápad. Stanu se uprchlíkem!“ Takto znějí popisky k obrázku, který vložila na svůj facebookový profil již před měsícem pravicově smýšlející umělkyně z Japonska.

Námětem pro její kresbu se stala fotografie syrské šestileté dívky, kterou pořídil fotograf Jonathan Hyams z organizace Save The Children. Sám Hyams se vyjádřil na jedné ze sociálních sítí se slovy: „Jsem šokován a také hluboce zarmoucen skutečností, že se někdo rozhodne použít obrázek nevinného dítěte k vyjádření takto perverzních předsudků."

  • Více než 10 tisíc lidí podepsalo na stránkách Change.org petici, která vyzývá, aby byl příspěvek stáhnut ze sociální sítě.
Japonská společnost
Zdroj: ČTK/AP

Snahou petice s názvem „Nepovolujte rasistické skupiny“ je, aby sociální síť Facebook uměla lépe filtrovat příspěvky a především uznala skutečnost, že ilustrace Toshiko Hasumiové je projevem rasismu vůči uprchlíkům.

„Strefuji se do jejich názoru, proto mě kritizují“

Japonský deník Times však informoval o tom, že Facebook fotografii nestáhne. Na naléhání ji nakonec smazala ze svého účtu autorka sama. Podle ní patří mezi kritiky její práce zejména levicově smýšlející aktivisté, uvedla v rozhovoru pro BBC.

Kreslím mnoho obrázků, které směřuji na současnou politiku a které nejsou v jejich (levicových aktivistů) prospěch. To je možný důvod, proč se tentokrát zaměřili na mě.
Tošiko Hasumiová

Ilustrátorka se dále hájí slovy, že se tímto příspěvkem snažila pouze upozornit na falešné přistěhovalce a naopak nepopírá, že skuteční uprchlíci potřebují pomoc.

  • Přestože Japonsko přijmulo pouze 11 žadatelů o azyl z celkových pěti tisíc, zavázalo se příspět částkou 810 milionů dolarů, které poputují na pomoc syrským a iráckým uprchlíkům.
  • Japonsko je jednou z nejvíce etnicky homogenních zemí na světě a imigrace je zde citlivé téma.
  • Země má také velice striktní pravidla na získání občanství.