Balkánský kotel: Kosovští poslanci použili na kolegy slzný plyn

Poslanci kosovské opozice narušili jednání parlamentu. Pískali na píšťalky a neváhali použít slzný plyn na protest proti nedávné vládní dohodě se Srbskem, díky které mají oblasti, kde žije většina Srbů, získat mnohem větší pravomoci. Zároveň tím dali najevo odpor proti dohodě o vymezení hranic s Černou Horou.

Opozice po kabinetu požaduje, aby od obou dohod ustoupil. Smlouva s Podgoricí prý Kosovu vzala jeho území a ujednání s Bělehradem ohrožuje územní celistvost Kosova. Vládní koalice naopak opozici obvinila, že se tímto způsobem snaží dostat k moci neústavními prostředky.

Podle médií byly do sálu vhozeny tři až čtyři kanystry se slzným plynem. Jeden z nich vrhl poslanec a bývalý šéf nacionalistického hnutí Sebeurčení Albin Kurti. Dvě poslankyně údajně omdlely a byly převezeny do nemocnice. Velvyslanectví USA incident odsoudilo a poukázalo na to, že zranění utrpěli i zahraniční pozorovatelé, včetně pracovníků americké ambasády.

Vláda vyjádřila nad chováním opozice politování, zatímco prezidentka Atifete Jahjagaová nešetřila ostrou kritikou „odporného jednání opozičních zákonodárců“. Opozice si ovšem stojí za svým. „Dohody dosažené v Bruselu a demarkace hranic s Černou Horou neprojdou,“ zdůrazňuje se v prohlášení, které vydalo Sebeurčení. „Nedopustíme návrat Kosova Srbsku. Kosovská půda nebude vydána Černé Hoře. Vláda musí od těchto dohod odstoupit,“ dodávají nacionalisté.

Terčem protestu se v úterý stal i kosovský premiér Isa Mustafa. Stoupenci nacionalistického hnutí Sebeurčení ho během návštěvy Podujeva zasypali vajíčky. Vejce na něj házeli v září i zákonodárci v kosovském parlamentu. Z budovy ho museli vyvést bodyguardi, kteří ho chránili deštníky.

Kosovský premiér uzavřel dohodu o Společenství srbských obcí v Kosovu 25. srpna během bruselských jednání o normalizaci vztahů s Bělehradem. Od té doby je terčem akcí hnutí Sebeurčení.

Opozice premiérovi vyčítá, že dohoda poskytuje tomuto útvaru příliš velké autonomní pravomoci, podobné jako má bosenská Republika srbská, ve které mnozí vidí stát ve státě. Hrozby bosenských Srbů, že se od Bosny oddělí, vyvolávají obavy, že by se totéž mohlo stát v Kosovu.