Další nálet na svatbu v Jemenu - obětí je nejméně patnáct

Nejméně patnáct lidí zemřelo a dalších 25 bylo zraněno na svatební hostině v Jemenu. Na místo oslav v provincii Zamár dopadly bomby koalice vedené Saúdskou Arábií. S odvoláním na očité svědky i bezpečnostní zdroje o tom informovala agentura AP. Koalice se k incidentu zatím nevyjádřila. Odpovědnost za podobný zářijový útok na svatební oslavu ale Rijád odmítl.

Hostinu pořádal kmenový vůdce známý svou podporou šíitských povstalců ve svém domě v provincii Zamár, asi 120 kilometrů jihovýchodně od metropole Saná. Při leteckém úderu na svatební oslavu v pobřežní vesnici Vahídža zahynulo v září více než 130 lidí.

Rijád obviněn z válečných zločinů

Koalice arabských států vedená Saúdskou Arábií útočí na pozice šíitských povstalců od března. Organizace na ochranu lidských práv Amnesty International obvinila ve středu
Rijád z páchání válečných zločinů - koalice údajně míří své údery na civilisty a v konfliktu prý používá i kazetové pumy.

Boje v Jemenu
Zdroj: Reuters/Stringer

Šíitští povstalci kontrolují už rok jemenské hlavní město Saná. Postoupili až na jih, odkud se je v posledních měsících podařilo vládním silám spolu se spojeneckou koalicí vytlačit dále na sever.

Jemenští představitelé jsou nyní v Adenu na jihu země. Nedávno se z exilu vrátil prezident Abdar Rabbú Mansúr Hádí a před ním i vláda.

Podle OSN zemřelo v zemi od 26. března pět tisíc lidí, z toho asi 2,3 tisíce obětí představují civilisté. „Ujasněme si to – vojenské řešení jemenského konfliktu neexistuje,“ konstatoval nedávno na zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku generální tajemník organizace Pan Ki-mun.

Vydáno pod