Tsiprasův nový kabinet má důvěru, řešit bude oddlužení i uprchlickou krizi

Vláda premiéra Alexise Tsiprase získala v řeckém parlamentu důvěru. Kabinet podpořili všichni poslanci vládní koalice. Proti se vyslovilo 144 ze 300 zákonodárců, jeden na hlasování chyběl. Cílem nové vlády bude podle Tsiprase oddlužení země a řešení uprchlické krize.

Tsipras rezignoval v srpnu po vyjednání nového záchranného balíku. Zemi přitom dostal do platební neschopnosti. 

„Víme, že budeme čelit turbulencím a těžkým rozhodnutím. Jsem si ale naprosto jistý, že uspějeme. Rychle se přeneseme přes překážky. Ukončíme velké problémy týkající se navýšení kapitálu bank. Uspějeme v rozhovorech o našich dluzích a budeme pokračovat v odměřených krocích, které povedou ke změně Řecka,“ konstatoval staronový premiér.

obrázek
Zdroj: ČT24

Tsipras vládu sestavil po zářijových předčasných volbách. Kromě jeho levicového hnutí Syriza se jí opět účastní také nacionalisté, jejichž předseda Panos Kammenos se vrátil do čela ministerstva obrany.

Svůj post z první Tsiprasovy vlády si podržel i šéf diplomacie Nikos Kotzias. Ministrem financí je opět Euklidis Tsakalotos, který se podílel na přípravě nové finanční dohody s mezinárodními věřiteli. Resort hospodářství povede za hnutí Syriza znovu Jorgos Statchakis.

Tsipras: Oddlužení bude nezbytné

Už v pondělí představil Tsipras parlamentu program své vlády. Pokud se má krizí zasažená země vrátit k růstu a získat přístup na finanční trhy, je podle něj nezbytné oddlužení. Premiér rovněž předestřel plán na restrukturalizaci řeckého dluhu.

Opozice se na druhé dějství jeho vlády dívá se značným znepokojením. „Vy jste ti, kteří přinesli do našich životů noční můru možného odchodu z eurozóny. S vaším kriminálním experimentem jste se pokoušeli vydírat Evropu pomocí teorie her. Pravdou je, bohužel, že nebezpečí leží před námi a bylo stvořeno vaší první administrativou,“ kritizoval Tsiprase lídr hlavní opoziční strany Nová demokracie Vangelis Meimarakis.

Nejsem příliš velký optimista. Skutečně doufám, že to zvládnou. Neprokázali, že jsou schopní, ale přesto doufám v to nejlepší.
Efi Christofilopoulová
poslankyně opoziční socialistické strany PASOK

Jednou z priorit nové Tsiprasovy vlády prý bude i řešení uprchlické krize, která dosáhla celoevropských rozměrů - do Řecka z Blízkého východu míří desetitisíce imigrantů.

Nová řecká vláda dostala důvěru (zdroj: ČT24)

Reformy v plném proudu

Tsipras ještě v létě, když vedl předchozí vládu, přistoupil na požadavky věřitelů, a Řecko tak začalo postupně zavádět potřebné reformy. V polovině července například poskočily sazby DPH z 13 na 23 procent. Brzy také skončí sleva na DPH, kterou uplatňují oblíbené řecké turistické ostrovy – vztahovat se bude jen na ty nejodlehlejší.

V druhém balíku reforem pak Řekové upravili státní správu, odklepli zrychlení soudních řízení a nová pravidla pro ozdravení bank. Velmi diskutované téma o reformě penzijního systému a o zrušení daňového zvýhodnění pro řecké zemědělce Tsiprase a jeho kabinet teprve čeká.