Po projevech Merkelové a Hollanda zněla tvrdá kritika i úvahy o změně směru Unie

Tvrdou kritiku i pochvalné reakce si od europoslanců vysloužili za své vystoupení na plénu Evropského parlamentu lídři dvou největších zemí EU. ;crop;Zatímco výzvy francouzského prezidenta Francoise Hollanda a německé kancléřky Angely Merkelové k řešení situace v Sýrii přijala část lídrů jednotlivých klubů s přitakáním, slova o další integraci Evropy podle očekávání narazila u protievropsky laděných politiků.

Oba státníci vyzvali evropské země k větší vzájemné solidaritě a k otevřenosti vůči běžencům, kteří prchají z krizových oblastí. Uzavírání Evropy před okolním světem, jež navrhují někteří skeptici, podle Hollanda a Merkelové k ničemu nepovede.

Nigel Farage (UKIP)
Zdroj: ČT24/ČT24, ITV

Do kritiky obou politiků se pustil vůdce britské protievropské strany UKIP Nigel Farage, podle něhož diktuje pravidla EU Německo, které Unii vede jen ke svému prospěchu. Farage se pak nevybíravě opřel do Hollanda a prohlásil, že Francie má v EU váhu „jen nepatrně větší než ratlík“. Pro Británii bude podle něho spásou referendum, ve kterém prý voliči bezpochyby ukončí její působení v EU. 

Podle Le Penové vládne Francii Merkelová

Podobně tvrdě se vyjádřila i šéfka krajně pravicové Národní fronty Marine Le Penová, podle které už Merkelová fakticky vládne Francii, ačkoli jí k tomu francouzská ústava nedává právo. Hollanda označila za „administrátora provincie Francie a vicekancléře Merkelové.“

Německá kancléřka se dočkala kritiky i od zástupkyně zelených Rebeky Harmsové, která ji obvinila, že hájí automobilovou lobby navzdory závažnosti podvodu kolem hodnot emisí u naftových aut z německého koncernu Volkswagen. Kancléřka na to později reagovala tvrzením, že celá věc musí být urychleně objasněna, což se podle ní začíná dít. Není však možné vinit celý automobilový průmysl, neboť hrozí masivní úbytek pracovních míst, uvedla Merkelová.

Verhofstadt: Evropský projekt se může vrátit na správnou cestu

Vůdce liberálů Guy Verhofstadt pak označil návštěvu Hollanda a Merkelové za historickou příležitost vrátit ohrožený projekt evropské integrace na správnou cestu. „V dnešním světě ovládaném impérii, jako je Čína, Indie, USA či Rusko, může Evropa přežít jen tehdy, když začne činit radikální kroky.“ Mezi ně podle Verhofstadta patří třeba jednotné evropské zastoupení v OSN, společná ekonomická vláda a další prohloubení integrace.

Čeští poslanci za ODS kritizovali projevy obou lídrů jako neinspirativní a plné frází. „Paní Merkelová prostě využila EP jako pódium pro svou reklamu, aby se po nepřesvědčivých výkonech posledních týdnů pokusila napravit si reputaci,“ míní europoslanec Jan Zahradil.

Podle Jiřího Pospíšila (TOP 09) Hollande svým řečnickým výkonem ani chválením uprchlických kvót neoslnil, o něco lepší výkon prý předvedla německá kancléřka. „Přestože se s Merkelovou neshodnu na kvótách, plně sdílím její názor, že je třeba řešit příčiny imigrační krize, a ne její následky,“ uvedl český europoslanec.