V Moldavsku údajně zmařili plán prodat radioaktivní látky islamistům

Policisté v Moldavsku zřejmě zmařili už čtyři pokusy pašeráků vyvézt ze země radioaktivní materiál. Dávky mířily v posledních pěti letech údajně k extremistům na Blízký východ. Vyšetřovatelé se domnívají, že hlavní díl pašovaných materiálů pocházel z Ruska. Některé gangy jsou údajně napojeny na ruskou tajnou službu FSB.

Na černém trhu nebezpečných radioaktivních materiálů jsou ve hře velké peníze. „Dá se čekat, že podobných případů bude více,“ uvedl moldavský policista Constantin Malic, který vyšetřoval všechny čtyři zmíněné případy. „Bude se tak dít tak dlouho, dokud si pašeráci budou myslet, že mohou vydělat velké peníze, aniž bychom je chytili,“ konstatoval.

V mnoha případech policie zasáhla v natolik raném stádiu, že vůdci band dokázali uprchnout, a to zřejmě i s jaderným kontrabandem.

Za cesium pašerák požadoval 2,5 milionu eur (asi 68 milionů Kč). „Můžete vyrobit špinavou bombu, ta by pro Islámský stát byla perfektní. Jestli jste s nimi v kontaktu, proběhne obchod hladce,“ tvrdil v jednom z barů moldavské metropole potenciálnímu kupci, který byl ve skutečnosti policejním informátorem. Policie pašeráka zadržela i se dvěma společníky.

V roce 2010 policisté zatkli tři lidi nabízející ochuzený uran za hotovost. O rok později vyšetřovatelé překazili transakci s prodejem uranu vhodného pro vojenské využití kupci z Blízkého východu. Loni zatkli šest lidí zapletených do prodeje vzorku neobohaceného uranu, ale dalších pět uteklo.

Není jasné, zda moldavské případy naznačují, že se pašování jaderných látek více rozšířilo.

Události: Jaderný materiál pro teroristy? (zdroj: ČT24)
Vydáno pod