Izrael kvůli násilnostem zvyšuje bezpečnostní opatření na Západním břehu

Izraelská vláda posílila bezpečnostní opatření kvůli rostoucímu násilí mezi Izraelci a Palestinci. Při vzájemných střetech zemřelo za poslední dny už několik lidí, na 170 jich bylo zraněno. Jeruzalém poslal na Západní břeh Jordánu čtyři nové vojenské prapory. Vládní pokyny také umožňují bezpečnostním složkám zahájit ostrou palbu rychleji než doposud.

Kritické oblasti budou kromě vojáků střežit i kamery. „Používáme další bezpečnostní síly. Mají jasné instrukce jednat proti jakémukoli ohrožení jejich života nebo životů nevinných lidí. A budou následovat další kroky,“ řekl izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Kvůli zhoršující se bezpečnostní situaci odložil Netanjahu i cestu do Německa na čtvrteční schůzku s kancléřkou Angelou Merkelovou.

Premiér včera odpoledne přijel na místo, kde před několika dny skupina Palestinců zastřelila v autě izraelské manžele před očima jejich čtyř dětí. Izraelci zatkli pět údajných pachatelů napojených na skupinu Hamas. Kvůli horšící se situaci se sešli i členové palestinského vedení s Mahmúdem Abbásem v čele. Ten uvedl, že nemá zájem o další stupňování napětí – a chce obnovit mírová jednání.

  • Některá izraelská média hovoří kvůli přibývajícím incidentům o třetí intifádě –protiizraelském povstání. První zahájili Palestinci v 80. letech, druhé v roce 2000.
Izrael zesiluje bezpečnostní opatření (zdroj: ČT24)

„Řekli jsme, že nechceme, aby se eskalovala vojenská přítomnost nebo bezpečnostní situace. Takové instrukce dáváme i našim složkám – nechceme eskalaci,“ uvedl předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás. Zároveň ale dodal, že se budou Palestinci bránit a vyzval Izrael, aby přestal budovat židovské osady.

Napětí v Jeruzalémě se stupňuje kvůli Chrámové hoře, kde jsou dvě muslimské mešity. Židé tam můžou chodit – nesmí se tam ale modlit. Palestinci se často barikádují v mešitách a útočí odtud na izraelské policisty a židovské věřící.