Propaganda IS je podle britské studie převážně o životě v chalífátu

Propaganda organizace Islámský stát (IS) se častěji než na brutální násilí zaměřuje na život na území, které islamisté ovládají v Sýrii a Iráku. Tvrdí to britská nadace Quilliam, která se zabývá studiem extremismu. IS má v severní Sýrii a Iráku, kde loni vyhlásil chalífát, podle BBC 40 mediálních pracovišť. Většinu materiálu publikuje v arabštině, část překládá do angličtiny i jiných jazyků.

Skupina pracovníků nadace vedená Charliem Winterem studovala všechny mediální výstupy IS od poloviny července do poloviny srpna. Na internetu bylo za toto období zachyceno 1146 textů, fotografií, videí a audiozáznamů. „Jejich lidé pracují bez oddechu ve dne i v noci od západní Afriky po Afghánistán, aby šířili značku chalífátu,“ uvedl Winter.

Nadace rozdělila zveřejněné výstupy do šesti různých témat a zjistila, že více než 50 procent z nich se týkalo občanského života. Jde o snímky a zprávy o normálně fungující společnosti. Necelých 40 procent zpráv se věnovalo situaci na bojišti a ani ne 10 procent tématům, ve kterých je IS prezentovaný jako oběť nespravedlnosti. Jen zlomek se věnoval informacím o vraždění, náboru nových členů a zprávám o prokázaném dobru.

Islámský stát
Zdroj: ČT24

Winter tvrdí, že IS chce především dokázat, že je schopen zajistit správu ovládnutého území. Ukazuje to na příkladech fungujících služeb a ekonomiky. „IS ukazuje život v chalífátu po všech jeho stránkách od nošení závojů a mučednictví po pěstování melounů. Jeho propagandisté budují obraz utopie,“ řekl Winter.

IS původně otevřel množství webových adres a účtů na sociálních sítích, ale protože je poskytovatelé začali blokovat, vytvořil systém klíčů a vyhledávačů, přes něž se dá k jeho materiálům dostat.