Kalifornie zavádí asistovanou eutanazii - jako pátý americký stát

Kalifornie se stala pátým americkým státem, který zavedl asistovanou eutanazii. Guvernér Jerry Brown v pondělí schválil zákon umožňující lékařům předepsat těžce nemocným lidem preparáty k ukončení života. Proti eutanazii brojily hlavně náboženské skupiny.

V Kalifornii se stoupenci eutanazie pokusili zákon prosadit několikrát, dosud ale neúspěšně. Proti nové legislativě se stavěli někteří zdravotníci, pracovníci asistenčních spolků a náboženské obce. Příslušný zákon nakonec posvětil v polovině září kalifornský zákonodárný sbor.

Zákon vyvolal vášnivé spory i mezi politiky. Spekulovalo se, zda jej vůbec podepíše Brown, který byl v mládí studentem jezuitského semináře. Guvernér uvedl, že před rozhodnutím hovořil s lékaři i členy katolické církve.

„Nakonec jsem začal přemýšlet o tom, co bych dělal tváří v tvář své vlastní smrti. Nevím, co bych dělal, kdybych umíral dlouho a cítil nesnesitelnou bolest. Jsem si ale jistý, že by mi bylo útěchou, že mám možnosti umožněné tímto zákonem. Neupřu toto právo ostatním,“ konstatoval nakonec 77letý Brown.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Nárok na eutanazii budou mít ale jen ti, u nichž nejméně dva nezávislí lékaři potvrdí, že nemocnému nezbývá více než půl roku života. Psychicky nemocní pacienti na eutanazii právo mít nebudou. Podvod či zneužití se bude v Kalifornii trestat jako těžký zločin.

  • Asistovaná sebevražda je z amerických států legální v současné době v Oregonu, Montaně, Vermontu a ve státě Washington. Eutanazie je v USA dlouhodobě kontroverzní téma.

Konkrétně v Kalifornii vyvolal diskuse případ 29leté Brittany Maynardové, která trpěla nádorem na mozku. Žena se přestěhovala se ze San Francisca do Oregonu, kde si loni v listopadu vzala život.

obrázek
Zdroj: ČT24

Také v Evropě povolilo eutanazii zatím jen málo států. Jako první ji v roce 2002 umožnilo Nizozemsko, které ale dobrovolnou smrt tolerovalo už osm let předtím. Legální je rovněž v Belgii a Lucembursku. Některé jiné země povolují či tolerují určité formy pomoci k dobrovolnému úmrtí. Ve Švýcarsku je dokonce legální sebevražda za lékařské asistence.

V České republice se nyní eutanazie trestá jako vražda. Asistovaná sebevražda je trestná pro asistujícího jako účast na sebevraždě.

Podle loňského průzkumu CVVM poklesl počet příznivců zavedení eutanazie z 67 procent v roce 2013 na 64 procent v roce 2014. Počet odpůrců eutanazie se ale prakticky nezměnil - letos jich bylo 27 procent, loni 26 procent.

Země umožňující pasivní eutanazii (přerušení léčby udržující pacienta naživu):

  • DÁNSKO - Zákon o právech pacienta umožňuje od roku 1998 pasivní eutanazii, například zastavení léčby nevyléčitelně nemocného. Aktivní eutanazie i asistovaná sebevražda jsou ilegální.
  • FINSKO - Pasivní eutanazie je umožněna.
  • FRANCIE - Zákon o pasivní eutanazii schválil parlament v listopadu 2004 (dolní komora) a v dubnu 2005 (Senát); nevyléčitelně nemocný pacient musí požádat lékaře o zastavení léčby. Zákon o aktivní eutanazii již několikrát odmítl Senát, její legalizaci ale dlouhodobě podporuje současný prezident Francois Hollande.
  • INDIE - Pasivní eutanazii umožňuje zákon, který vstoupil v platnost v březnu 2011.
  • IRSKO - Není trestné zastavit léčbu člověku, který si to přeje - zakotveno "právo na smrt".
  • ITÁLIE - Ve výjimečných případech není trestána pasivní eutanazie, například odpojení přístrojů v případě mozkové smrti.
  • KOLUMBIE - Za určitých podmínek je eutanazie povolena.
  • MEXIKO - V některých státech zákon umožňuje nevyléčitelně nemocnému odmítnout léčbu prodlužující mu život; jde o federální distrikt Mexiko (od ledna 2008), stát Aguascalientes (od dubna 2009) a stát Michoacán (od září 2009).
  • NĚMECKO - Eutanazie je zakázána, ale není trestná pomoc při sebevraždě, když se ten, kdo nemocnému v jeho záměru zemřít pomáhá, do samotného usmrcení přímo nezapojí.