Irácký džentlmen zachránil už 400 žen z otroctví IS. A nemíní přestat

Abú Šudžá – Otec udatného, tak zní přezdívka muže, který se rozhodl získat zpět z rukou fanatiků Islámského státu své tři neteře. Založil skupinu lidí, kteří od září 2014 unášejí jezídské ženy přímo z domů jejich zotročitelů. Zachránili tak už na 380 žen, některé ze záchranné skupiny ale stálo jejich úsilí život. Své pravé jméno nezveřejňuje, ani bydliště neukázal dvěma českým žurnalistům Marku Hudemovi z Hospodářských novin a publicistovi Milanu Šímovi, kteří s ním natáčeli pro Reportéry ČT.

Na podzim 2014 zaútočili bojovníci Islámského státu na severoirácký Sindžár, kde žili především jezídové. Ti vyznávají náboženství s prvky islámu, křesťanství i starověkých tradic. Sunnitští radikálové je ale považují za vyznavače ďábla, kteří si nezaslouží slitování. 200 tisíc jezídů se pokusilo z města a jeho okolí uprchnout, po několika dnech pobytu v horách část z nich bez jídla a vody zahynula. Zemřelo tam tehdy hodně dětí. Okolo tisíce mužů islamisté zavraždili na místě a přes pět tisíc jezídských žen a dívek odvezli s sebou jako sexuální otrokyně. Řadu z nich prodali na tržištích.

„Poprvé se nám to podařilo v září 2014. Skupina mých lidí hledala unesené dívky asi týden a pak zjistila, že jsou včetně mé neteře v domě jednoho libanonského džihádisty s australským občanstvím. Můj známý měl náhodou dům ve stejné ulici, a odtud Libanonce pozoroval. Když byl pryč, unesli jednoho odpoledne mí lidé dívky a propašovali je i s neteří do Turecka,“ popisuje Abú Šudžá první záchrannou misi.

Reportéři ČT: Abú Šudžá dal dohromady skupinu, která zachránila stovky otrokyň z područí IS (zdroj: ČT24)

Po prvním úspěchu se rozhodl pokračovat a stovky žen se jim podařilo dostat z rukou věznitelů. „Ztratili jsme třináct mužů, dvanáct zabili džihádisté a jeden z mých lidí zemřel při bombardování území Islámského státu letadly Aliance,“ sčítá zachmuřeně organizátor záchranných misí. Donesly se mu i některá svědectví, že těla dvou jeho mužů vystavili islámští radikálové bez hlav na náměstí v hlavním městě Islámského státu, v Rakce.

I přes výhrůžky jemu samému se jeho skupině dál daří unášet dívky držené Islámským státem. Své lidi má v každém městě, které IS v Iráku i v Sýrii ovládá. „Mám lidi, kteří nám dávají informace, kde dívky jsou, kdo je drží. A pak je tu jiná skupina, která je přímo zachraňuje,“ popisuje Abú Šudžá. Ženy otrokářům kradou přímo jim pod nosem – sledují domy, kde jsou drženy, i denní režim mužů. Nejdříve do budovy pošlou ženy ze své skupiny, které jezídky předem upozorní. „Nebo jim třeba pošleme zprávu přes aplikaci WhatsApp,“ přidává. Když pak muži z domu odejdou, dostanou se tam zachránci a ženy odvedou.

Když napadli islámští bojovníci Sindžád, vzali si moji sestru a dva bratry jako zajatce. Odvedli je do syrské Rakky a poté do Homsu. Žili v nějakém domě. Sestra musela být oblečená celá v černém včetně zakrytého obličeje a nesměla s nikým mluvit. Žila tam takhle deset měsíců. Ten člověk jí ukázal video, které si natočil. Bylo na něm, jak zabíjí děti, ženy, muže. Stíná jim hlavy. Řekl: ‚Když mě nebudeš poslouchat, když se nestaneš muslimkou, udělám to tobě i tvému bratrovi.‘ Znásilňoval ji, kdy se mu zachtělo. Ti lidé zabíjejí jen pro potěšení ze smrti. Je to šílené. Jsou to šílení lidé. Stalo se nám tolik zlých věcí. Nechceme už žít tady v Iráku.
Sestra jedné ze zachráněných jezídských dívek

Abú Šudžá tvrdí, že příběhy unesených žen a dívek se ho osobně dotýkají. Nejmladší ze zachráněných bylo 12 let. „Znásilnil ji irácký bojovník, který ji potom prodal Egypťanovi, a ten pak Saúdovi, který žil v Rakce. Tomu jsme ji ukradli,“ popisuje. Nejstarší zachráněné pak bylo 70 let, dodává.

V Iráku žije 550 tisíc jezídů. 1280 jich zabili, přes 800 jich bylo zraněno, 5838 z nich bylo znásilněno, ať muži či ženy. A 840 je jich stále nezvěstných. Tisíce jezídských dívek byly prodány do Saúdské Arábie, Libye, Tunisu, Sýrie. Tato děsivá čísla ale nejsou konečná. Jen v Sindžádu se stále odhalují masové hroby. Islámský stát na jezídech naprosto evidentně spáchal genocidu.

Abú Šudžá je na území Kurdistánu žijící legendou a s osvobozováním unesených jezídek nemíní přestat, i když se mu podařilo zachránit i své zbývající dvě neteře. V zajetí ale zůstává asi tři tisíce jezídských žen, dívek a dětí, a ty je také třeba zachránit, tvrdí odhodlaně. „Ztratili jsme všechno, náš majetek, naši zemi, naši důstojnost. Ale já věřím, že jednoho dne získáme vše zpátky,“ neztrácí naději Abú Šudžá.