Islámský stát zaútočil na prozatímní sídlo jemenské vlády v Adenu

Při útocích na vládní hotel a vojenská zařízení v jihojemenském Adenu zahynulo nejméně 15 vojáků z koalice vedené Saúdskou Arábií a jejích jemenských spojenců. K útoku se na internetu přihlásila sunnitská organizace Islámský stát (IS). Premiér Chálid Baháh, jehož kabinet se v hotelu zdržoval od svého návratu z exilu, vyvázl z atentátu nezraněný.

Agentura Spojených arabských emirátů WAM odpovědnost za útok připsala šíitským rebelům a jejich spojencům, tedy silám loajálním bývalému prezidentovi Alímu Abdalláhovi Sálihovi. Akce byla zpočátku popisována jako útok vedený raketami. 

O několik hodin později se ale na internetu k útoku přihlásil IS. Podle jeho prohlášení šlo o sebevražedné akce několika útočníků. „Při požehnané operaci, při níž pomáhal bůh, mířily čtyři sebevražedné akce na shromáždění představitelů Saúdské Arábie, SAE a Jemenu,“ stojí v prohlášení.

Podle agentury Reuters jde o dosud největší útok na vládní cíle od července, kdy vojáci dobyli Aden zpět. Hotel Al-Kasr si za dočasné sídlo zvolil premiér a někteří představitelé vlády v polovině září po půlročním exilu v Saúdské Arábii. Tam odešli poté, co metropoli Saná a jižní část země obsadili šíitští povstalci. Po dnešním útoku byli ministři a vládní pracovníci přesunuti na bezpečné a utajené místo v Adenu.

Blízkovýchodní zpravodaj ČT k situaci v Adenu (zdroj: ČT24)

Z Jemenu uprchl i prezident Abdar Rabbú Mansúr Hádí. Nyní je zřejmě mimo Jemen. V březnu do bojů vstoupila na straně prezidenta koalice vedená Saúdskou Arábií, což postup šíitů zpomalilo. Během konfliktu podle údajů OSN zemřelo už více než 2100 civilistů. Podle informací agentury AFP ale celkový počet obětí přesáhl 5400.