„Žijme v realitě, Německo není nafukovací“ - od Merkelové se odvrací i SPD

Vůči německé kancléřce Angele Merkelové se v otázce imigrantů ohradil další silný hráč – sociální demokraté (SPD). Ti podobně jako bavorská křesťansko-sociální unie kritizují šéfku vlády za to, že prý odmítá přiznat neschopnost Německa přijmout neomezené množství přistěhovalců. Hned dva německé listy nyní přinesly informace o výrazně větším množství očekávaných žadatelů o azyl. Letos by jich jen v Německu mohlo být až 1,5 milionu.

Odhad přiznal pro nedělník Welt am Sonntag ministr vnitra spolkové země Meklenbursko-Přední Pomořansko Lorenz Caffier (CDU). Se stejným odhadem přišel také bulvární deník Bild s odvoláním na nejmenované úřady. V tajných dokumentech se prý píše rovněž o možném zhroucení zaopatření uprchlíků. Už nyní chybí například obytné kontejnery a sanitární zařízení.

Ministerstvo vnitra nicméně nad uvedeným údajem vyjádřilo pochybnosti. Podle mluvčího resortu není možné stavět předběžný propočet na velkém počtu běženců, kteří přišli do Německa během září. „My stále vycházíme z toho, že v zimních měsících se migrační tlak sníží,“ uvedl mluvčí.

V září bylo v Německu oficiálně zaregistrováno více než 160 tisíc nových migrantů. Bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann ale řekl, že skutečný počet nových běženců za uplynulý měsíc čítal přes 270 tisíc. Spolková vláda dosud oficiálně očekává během letoška 800 tisíc nově příchozích uprchlíků.

Uprchlíci v Německu
Zdroj: ČTK/AP

Po razantním omezení imigrace volá zejména bavorská CSU – i kvůli tomu, že přes rakousko-bavorskou hranici přichází v současnosti do Německa většina běženců. SPD naproti tomu odmítá jakékoli omezení práva na azyl, jak je zakotvené v německé ústavě. I podle socialistů by však kancléřka měla opustit svou oblíbenou frázi v uprchlické krizi „zvládneme to“ a přiznat, že se Německo blíží k hranici svých možností.

Kancléřka nese velkou zodpovědnost a musí ukázat svou vůdčí sílu. K tomu patří i to, že jasně řekne, že pokud letos přijmeme milion uprchlíků, budou naše možnosti prakticky vyčerpány.
Thomas Oppermann
Předseda poslanců SPD

Merkelová, která je na návštěvě Indie, se dnes k výzvám SPD nevyjádřila. Už o víkendu ale v rozhlasové stanici Deutschlandfunk odmítla jakkoli omezovat právo běženců na azyl.

obrázek
Zdroj: ČT24

Postoj kancléřky naopak podpořili předseda Německé biskupské konference Reinhard Marx a předseda Rady evangelické církve Heinrich Bedford-Strohm. Merkelová se podle nich „ohromujícím způsobem“ snaží sloučit lidskost s řízením státu a její politika jde správným směrem.

Mezitím nijak nepolevuje ani vlna migrantů, kteří se na příchod do Německa teprve připravují. Maďarsko hlásí za neděli dalších 6000 nových běženců, Chorvatsko pak za oba dva dny kolem 11 tisíc. Celkový počet lidí, kteří v posledních třech měsících putovali přes Chorvatsko na západ Evropy, tak stoupl na 115 300.

Frontex: Za letošek přišlo do Evropy už 630 tisíc lidí

Takovou bilanci uvedl šéf agentury Fabrice Leggeri v rozhovoru pro francouzskou mediální skupinu Ebra. Frontex má za úkol koordinovat ochranu vnějších hranic EU. Migrační krize, kterou Evropa v poslední době zažívá, nemá podle něj od konce druhé světové války obdoby. Evropské státy před blížícím se summitem EU vybídl Leggeri k větší spolupráci. Členské státy EU prý musejí pochopit, že místo toho, aby rozmístily stovky policistů na svých státních hranicích, „by bylo užitečnější poslat je na vnější hranici“.

Podle zářijových odhadů Frontexu přišlo do Evropy za prvních osm měsíců letošního roku více než 500 tisíc utečenců.

Někteří z nich, jako jsou například lidé prchající před syrskou občanskou válkou, mají právo požádat o azyl. Jiní, především běženci ze západního Balkánu, jsou obecně považováni za ekonomické migranty, kteří se musejí vrátit do své vlasti.

Vašáryová: Postoj k migrantů ukázal, že myslíme jen na svou kůži (zdroj: ČT24)