Syrští povstalci mluví o rusko-íránské okupaci, šíitské milice chtějí zásah Moskvy i v Iráku

Syrské povstalecké skupiny žádají o pomoc arabské země v boji proti rusko-íránské okupaci. Naopak šíitské milice v Iráku daly na vědomí, že by uvítaly zásah Ruska. Moskva mezitím dál útočí v Sýrii – podle svých slov na teroristy. Nálety zasáhly devět cílů Islámského státu (IS), tvrdí Kreml. Podle Západu ale Rusko cílí i na umírněné rebely.

Ruské ministerstvo obrany podle agentury AFP uvedlo, že bojové letouny Suchoj v posledních 24 hodinách provedly 25 vzdušných operací a zničily především jedno velitelské stanoviště v provincii Hamá, muniční sklady a komunikační uzly v provincii Homs, obrněná vozidla v provincii Idlíb a jedno velitelské stanoviště v provincii Latákíja.

Po prvních ruských úderech v Sýrii minulý týden Spojené státy a další západní země vyjádřily pochyby o cílech vybraných Rusy. Podezřívají Moskvu, že chce podpořit jednotky syrského prezidenta Bašára Asada útoky na všechny jeho tamní nepřátele. Podle amerického ministra obrany Ashtona Cartera tak Rusko může konflikt ještě vystupňovat.

Rusko prý chce navázat kontakt s vojenskou opozicí v Sýrii

Moskva nabídla Spojeným státům udržovat ohledně dalších ruských operací v Sýrii přímý vojenský kontakt, řekl podle Reuters ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Rusko je podle něj připraveno navázat kontakt s vojenskou opozicí bojující proti Damašku.

Ruské nálety v Sýrii
Zdroj: REUTERS/Ministry of Defence of the Russian Federation/Handout

Damašek nyní bojuje nejen proti IS, ale i proti oficiální opozici, v jejímž čele stojí Syrská svobodná armáda (FSA). Syrské povstalecké skupiny včetně mocné islamistické frakce Ahrar al-Šam už vyzvaly regionální státy, aby uzavřely spojenectví proti Rusku a Íránu v Sýrii. V prohlášení, které měla možnost vidět agentura Reuters, se uvádí, že je „nutná spolupráce v boji proti rusko-íránské alianci, která zabírá Sýrii“.

Mezi 41 skupinami, které podepsaly prohlášení, se neobjevuje odnož Al-Káidy – fronta An-Nusra, která dobyla většinu provincie Idlíb na severozápadě Sýrie. Které státy by měly alianci tvořit, rebelové neuvedli. Povstání proti režimu Bašára Asada ale podpořilo Turecko, Saúdská Arábie a Katar.

Mapa Sýrie
Zdroj: ISW/BBC.com

Washington se nesnaží dost, míní irácké šíitské milice

Nejmocnější irácká šíitská milice Brigády al-Badr, kterou podporuje Írán, v pondělí sdělila, že by uvítala ruské nálety na bojovníky IS. „Těšíme se na ruské válečné letouny bombardující pozice a velitelství IS v Iráku a všechny jeho zásobovací trasy vedoucí do Sýrie,“ prohlásil zástupce milice.

Za Moskvu se postavila i další milice Asa'ib Ahl al-Haq, která dle slov svého mluvčího plně podporuje ruskou intervenci a letecké údery na Středním východě. Milice naopak obvinila Spojené státy z nerozhodnosti při boji s IS. „USA nebyly v uplynulém roce a půl schopny skoncovat s Islámským státem,“ konstatoval mluvčí.

Moskva ale zatím proti IS v Iráku zasahovat nebude, protože o to Bagdád – na rozdíl od Asada – nepožádal.