KLDR propustila zadržovaného jihokorejského studenta

Severní Korea propustila zadržovaného jihokorejského studenta Newyorské univerzity Ču Won-muna. Oznámilo to podle agentury Reuters jihokorejské ministerstvo pro sjednocení. Jedenadvacetiletý student byl zatčen v dubnu po údajně ilegálním překročení čínsko-severokorejské hranice.

Podle činitele jihokorejského ministerstva byl Ču vrácen do vlasti v příhraniční
vesnici Pchanmundžom v demilitarizované zóně mezi oběma znesvářenými státy.
Stalo se tak několik dní před oslavami 70. výročí založení vládnoucí Korejské
strany práce, které připadá na sobotu. Stejný činitel rovněž uvedl, že studenta nyní kvůli jeho pobytu v izolované KLDR vyslechnou jihokorejské úřady.

Student, který má trvalý pobyt v USA, v září v Pchjongjangu předstoupil před média. Řekl, že nemá kontakt s rodiči, ale chce jim vzkázat, že je zdravotně v pořádku. Ču četl připravený a nazkoušený text plný chvály na komunistickou Severní Koreu, její vládu a lid.

Studentovi šlo o lepší vztahy mezi Severem a Jihem

Jihokorejec podle severokorejské oficiální tiskové agentury KCNA 22. dubna překročil řeku Ja-lu na hranicích mezi Čínou a KLDR nedaleko čínského města Tan-tung. Podle ní se mladík úřadům v Pchjongjangu následně přiznal, že porušil zákony. „Myslel jsem si, že díky mému vstupu do KLDR by se mohla stát nějaká velká událost, která by mohla mít pozitivní vliv na vztah mezi Severem a Jihem,“ řekl Ču později bez dalšího upřesnění televizi CNN.

Soul tvrdí, že KLDR zadržuje další tři jihokorejské občany a vyzývá ji, aby je vrátila.

Severní a Jižní Korea zůstávají technicky ve válečném stavu od války v letech 1950 až 1953, která skončila jen podpisem příměří. Od roku 1953 byly v Jižní Koreji dopadeny tisíce severokorejských špehů. Rovněž KLDR čas od času oznámí zadržení jihokorejských občanů podezřelých ze špionáže.

Vydáno pod