Portugalská vládní koalice volby vyhrála, o většinu ale přišla

Portugalská pravicová vládní koalice v nedělních volbách zvítězila, většinu v parlamentu ale ztratila.  Průběžné výsledky po sečtení 99 procent hlasů přisuzují uskupení dosavadního premiéra Pedra Passose Coelha zisk kolem 38,5 procenta, zatímco pro konkurenční socialisty hlasovalo 32,4 procenta účastníků voleb. Lídr socialistů Antonio Costa uznal porážku, z čela opoziční strany přesto nehodlá odejít.

„Socialistická strana nedosáhla cílů, které si vytyčila, a já za to nesu plnou politickou i osobní odpovědnost,“ prohlásil předseda Socialistické strany (PS) před svými spolustraníky v Lisabonu a dodal, že z čela strany neodejde. „Čistá většina Portugalců vyjádřila vůli po politické změně, ale tato vůle se bohužel neprojevila ve většině způsobilé k vytvoření vlády,“ poznamenal dále šéf levicové opozice a bývalý starosta Lisabonu.

Agentura DPA nicméně upozornila, že socialistům by se mohlo podařit sestavit koalici s dalšími dvěma stranami, které se do parlamentu ještě podle všeho dostanou a jsou levicového ražení. Koalice demokratické jednoty (CDU) má zatím 7,4 procenta hlasů a marxistický Levicový blok (BE) 9,1 procenta. Jeho takřka dvouciferný zisk je označován za překvapení voleb.

Šéf socialistů naznačil, že snahy o sestavení vlády nebude blokovat (zdroj: ČT24)

Menšinovým kabinetům v Portugalsku pšenka nekvete

V předvolebních průzkumech ještě před měsícem vedla Socialistická strana, ale poslední sondáže před hlasováním předpověděly vítězství Coelhovy aliance. Naznačily ovšem i možnost, že by vládní koalice mohla v parlamentu přijít o většinu.

Jednapadesátiletý Coelho si udržel důvěru velké části obyvatel, přestože od nich žádal velké oběti při překonávání dluhové krize. Jeho hlavním argumentem v předvolební kampani bylo to, že úsporné kroky se vyplatily a vedou k ekonomickému oživení. Utahování opasků ale nemalou část voličů od další podpory vlády zjevně odradilo. „Výsledky voleb čteme s velkou skromností,“ zdůraznil Coelho.

Pokud se stane opět premiérem, bude prvním evropským lídrem, kterému voliči dali mandát pokračovat v řízení země i přes zavedení přísných úsporných opatření coby podmínek mezinárodní finanční pomoci. Komentátoři nicméně upozorňují, že od pádu Salazarovy diktatury žádná z menšinových vlád nevydržela v zemi celé volební období.