Rusko pokračuje v Sýrii v náletech, Cameron to označil za strašnou chybu

Ruské letectvo podniklo v Sýrii za posledních 24 hodin dalších dvacet náletů, deset z nich bylo zacíleno přímo na radikální hnutí Islámský stát (IS), oznámilo ruské ministerstvo obrany. Podle Moskvy narušila ruská vojenská mise velitelské struktury IS a jeho zásobování. Britský premiér nicméně zapojení Ruska do syrské války označil za obrovskou chybu.

Letecké pumy podle ruského ministerstva obrany zasáhly výcvikový tábor teroristů včetně továrny na opasky a vesty, které jsou používány při sebevražedných útocích jako zásobníky trhavin.

Západ ruské zapojení do bojů v Sýrii po boku tamního autoritářského prezidenta Bašára Asada kritizuje a tvrdí, že ruské stíhačky podnikají nálety nejen proti IS či jiným radikálním skupinám, ale také proti silám umírněné opozice, s jejichž účastí západní země počítají při řešení syrské krize.

V Sýrii čtyři a půl roku zuří občanská válka, v níž proti sobě bojují Asadova armáda, opoziční jednotky a také radikální islámské organizace, zejména IS. Konflikt si vyžádal více než čtvrt milionu obětí. Miliony lidí zemi opustily a značná část jich zamířila do Evropy, která tak čelí nebývalému náporu migrantů. Rusko ve středu zahájilo v Sýrii nálety, jež jsou podle Kremlu namířené proti bojovníkům z IS i proti dalším teroristickým skupinám. Západ ovšem tvrdí, že Rusové útočí také na umírněnou protiasadovskou opozici.

Ruská vojenská akce v Sýrii je podle Camerona strašná chyba

Za „strašnou chybu“ označil britský premiér David Cameron rozhodnutí ruského prezidenta Vladimira Putina podniknout v Sýrii vojenské kroky na podporu tamního prezidenta Bašára Asada. „Podporují řezníka Asada, což je strašnou chybou… Celý region to ještě více destabilizuje,“ řekl konzervativní premiér zpravodajské stanici BBC. Dodal také, že většina náletů, které ruské letectvo dosud v Sýrii provedlo, se odehrála v těch částech země, které neovládá IS, ale jiní odpůrci Asadova režimu.

Rusové mají v oblasti několik těžkých obranných protileteckých systémů. K čemu je budou používat? Teoreticky vytvořili nad částí Sýrie bublinu, kterou by mohli zabránit jiným letounům oblastí prolétat.
Ben Hodges
velitel amerických pozemních sil v Evropě

Šéf britské diplomacie Philip Hammond si myslí, že není možné, aby Moskva zároveň bojovala proti IS a současně podporovala Asada. „To, že ho Rusko podporuje, nažene syrskou opozici do náruče IS, a posílí tak zlo, o němž Putin tvrdí, že je chce zničit,“ řekl Hammond na sjezdu konzervativců v Manchesteru.

Asad: Západní nálety proti IS jsou k ničemu

„Koalice s Ruskem, Íránem a Irákem musí zvítězit, jinak může být Sýrie zničena,“ uvedl Asad v rozhovoru pro íránskou televizi  Al-Chabár. Západní politici mají podle něj pocit selhání, protože se jejich spiknutí proti Sýrii nezdařilo. Na svém twitterovém účtu zároveň označil za kontraproduktivní nálety, jež mezinárodní koalice v Sýrii vede proti radikálům z IS a kvůli nimž se terorismus jenom rozšířil.

Západní politici vidí budoucnost Sýrie bez jejího současného prezidenta. Americký prezident Barack Obama tento týden během summitu proti terorismu v New Yorku řekl, že vítězství nad radikály z IS bude dosaženo po Asadově odchodu. Moskva ovšem tvrdí, že Asad musí být součástí řešení syrské krize.

Syrský prezident v rozhovoru dále uvedl, že sice používáme termín „západní země“, ve skutečnosti jsou ale všechny poslušné diktátu USA. „Říkají totéž, a když napadají Sýrii, používají stejný jazyk,“ řekl. Vyzval také západní lídry, aby svým lidem konečně řekli pravdu.

Členové syrské civilní obrany u hrobu údajné oběti ruských náletů
Zdroj: Khalil Ashawi/Reuters