Co Bůh spojil, člověče nerozděluj, připomněl papež František na synodě

Papež František na úvod třítýdenní biskupské synody o manželství a rodině ve Vatikánu zdůraznil nerozlučitelnost manželství, což je tradiční postoj katolické církve. Ve svém nedělním kázání připomněl slova Ježíše z Markova evangelia o tom, že člověk nesmí dělit, co Bůh spojil. Zároveň ale dodal, že církev do svých řad musí přijímat i lidi, kteří chybují.

„Pro Boha není manželství utopií mladých, ale naopak snem, bez něhož by jeho výtvory byly předurčeny osamění,“ řekl papež. Katolická církev považuje rozvod za těžké provinění proti přirozenému zákonu a na nové sňatky rozvedených nahlíží jako na veřejné cizoložství.

František ale varoval před tím, aby se církev uzavírala před chybujícími lidmi. V této souvislosti citoval zesnulého papeže Jana Pavla II., který žádal porozumění a lásku i pro ty, kteří činí chyby. „Církev musí takové lidi hledat, přijímat a doprovázet,“ řekl František.

Synody, která skončí 25. října, se účastní 270 biskupů z celého světa. Radit se budou i o citlivých tématech, jakými jsou pro církev například potraty, antikoncepce, homosexualita či opětovné sňatky již rozvedených osob. Od synody se žádné věcné rozhodnutí neočekává, biskupové však Františkovi na závěr svého rokování předají dokument, který shrne jejich diskusi a postoje.

Začátek synody poznamenala debata o homosexualitě polského katolického kněze a vysoce postaveného vatikánského teologa Krzysztofa Charamsy, který se k ní veřejně přihlásil v předvečer koncilu. Charamsa nyní uvnitř církve čelí značné kritice.

Vydáno pod