Taliban z naší nemocnice nestřílel, prohlašují Lékaři bez hranic

Humanitární organizace Lékaři bez hranic (MSF) popřela zprávu, že bojovníci islamistického Talibanu stříleli na jednotky NATO a afghánské armády z její nemocnice v Kunduzu. Ta se v sobotu nad ránem stala terčem náletu, při němž zahynulo nejméně 22 lidí. Vše nasvědčuje tomu, že za bombardováním stojí mezinárodní koalice vedená Američany. Barack Obama se jménem USA za tragédii omluvil.

Afghánští představitelé tvrdí, že bitevní vrtulníky afghánské armády opětovaly palbu deseti až patnácti bojovníků Talibanu, kteří se skrývali v nemocnici. Podle ministerstva obrany Taliban nemocnici napadl a využil ji jako živý štít. „Všichni teroristé byli zabiti, ale ztratili jsme i doktory," řekl mluvčí afhánského ministerstva vnitra. Neuvedl ale, jaký útok objekt poškodil. Dodal jen, že 80 pracovníků nemocnice, včetně 15 cizinců, bylo odvedeno do bezpečí.

MSF ale přítomnost Talibanu ve svém objektu rozhodně popírá. „Brány areálu byly celou noc zavřené, takže nikdo, kdo v ní nepracuje, neléčí se nebo o někoho nepečuje, v době bombardování v nemocnici nebyl,“ uvedla organizace v prohlášení. Také Taliban odmítl, že by se jeho bojovníci pohybovali v prostoru nemocnice.

Zdravotnické zařízení bylo jediné svého druhu v oblasti. Při náletu zahynulo podle nejnovější bilance nejméně 22 lidí: 12 členů týmu MSF a 10 pacientů, z toho tři děti. V době útoku bylo v nemocnici 105 pacientů a jejich blízkých, stejně jako více než 80 zahraničních a místních zaměstnanců MSF.

Hlubokou soustrast lékařskému personálu a dalším civilistům, kteří při tragickém incidentu zahynuli, vyjádřil americký prezident Barack Obama. „Ministerstvo obrany (USA) zahájilo rozsáhlé vyšetřování a čekáme na výsledky, abychom se definitivně vyjádřili k okolnostem této tragédie,“ řekl. Incident vyšetřuje americké ministerstvo obrany v koordinaci s afghánskou vládou.

„Letadlo čtyřikrát nebo pětkrát přeletělo nad nemocnicí a pokaždé velmi precizně několikrát zasáhlo hlavní budovu. To vedlo ke strašným výsledkům, které teď vidíme. (…) Nemocnice je tady už čtyři roky, je to objekt větší než fotbalové hřiště a my jsme několikrát poskytli GPS souřadnice všem bojujícím stranám. Nemůžeme tedy přijmout vysvětlení, že šlo o vedlejší škody, což jsme slyšeli na začátku,“ říká ředitel operací MSF Bart Janssens.

„Vzhledem k vážnému podezření, že byl spáchán válečný zločin, žádají Lékaři bez hranic, aby bylo úplné a transparentní vyšetřování události vedeno nezávislým mezinárodním orgánem. Spoléhat pouze na vyšetřování vedené jednou ze stran konfliktu by bylo zcela nedostatečné. Odsuzujeme tento útok, který představuje vážné porušení mezinárodního humanitárního práva,“ uvedl v prohlášení generální ředitel MSF Christopher Stokes.

Lékaři cítí hrůzu, někteří pacienti uhořeli zaživa

Bombardování změnilo část nemocnice na kouřící trosky. Lékaři i pacienti, kteří přežili, se nyní snaží překonat šok. „Byl jsem v nemocnici, pracoval jsem dlouho do noci s dalšími doktory, abychom se postarali o čím dál větší počet pacientů s válečnými zraněními,“ říká afghánský doktor Šafík Musádik. „Najednou nás zasáhla hromová exploze a my měli pocit, jako by spadlo nebe. „Nemůžu uvěřit, že všichni ti oddaní lékaři, kteří pracovali dnem i nocí, aby zachránili životy lidí, jsou teď pryč.“

„Dopadly bomby a pak jsme slyšeli, jak kolem krouží letadlo,“ řekl Heman Nagarathnam, šéf programů MSF v severním Afghánistánu. „Nastala krátká pauza a pak dopadly další bomby. A to se opakovalo znovu a znovu. Lidé, kteří mohli, se rychle schovali do dvou bunkrů nemocnice. Ale nepohybliví pacienti utéct nemohli a uhořeli na svých postelích,“ dodal.

Personál nemocnice MSF v Kunduzu po zásahu budovy bombami
Zdroj: Medecins Sans Frontieres/Reuters

I po útoku projevili lékaři nezlomného ducha a obnovili operace na improvizovaném sále zřízeném v nepoškozené části nemocnice. „Jsme lékaři. Zachraňujeme životy lidí. Nikdy by mě nenapadlo, že se sami staneme terčem,“ řekl Musádik.

„Slovy tu hrůzu nelze vyjádřit. Na jednotce intenzivní péče hořelo šest pacientů přímo v postelích,“ popsal vedoucí týmu ošetřovatelů v kunduzské nemocnici Lajos Zoltán Jecs. „Na operačním stole ležel uprostřed všech trosek mrtvý pacient,“ dodal s tím, že museli sledovat, jak jejich kolegové umírají. Jeden z lékařů ihned potřeboval operaci, ale zemřel přímo na stole v kanceláři. „Dělali jsme, co jsme mohli, ale nestačilo to,“ dodal Jecs. Někteří jeho kolegové byli po bombardování příliš šokovaní, jen plakali. „Není lehké vidět dospělé muže, vlastní přátele, jak nemohou přestat plakat,“ řekl maďarský zdravotník. 

MSF z Kunduzu odchází

Do nemocnice v Kunduzu měl v sobotu odletět také český chirurg, jeho cesta se ale ruší. Zařízení je natolik poškozené, že je nefunkční a muselo být uzavřeno, pacienti v kritickém stavu byli převezeni do okolních nemocnic. 

MSF v neděli oznámila, že z Kunduzu odchází. Někteří její pracovníci nicméně zůstanou v jiných zdravotnických zařízeních ve městě, kterého se v pondělí nečekaně zmocnil Taliban. Afghánská vláda sice tvrdí, že nad tímto strategickým městem s 300 tisíci obyvateli opět získala kontrolu, situace je ale nejistá. Svědci z místa uvádějí, že lidé se bojí vycházet z domovů a že na ulicích leží mrtvá těla. Nemocnicím docházejí léky a zároveň jim přibývá pacientů. „Ve městě se dál nedá žít,“ zhodnotil situaci jeden místní úředník.

Nemocnice MSF v Kunduzu po náletu
Zdroj: ČT24