Omezit běžencům právo na azyl v Německu? Merkelová odmítá

Německá kancléřka Angela Merkelová odmítá v Německu jakkoli omezovat právo běženců na azyl. Azylové řízení podle ní ale musí být zrychleno a se všemi, včetně odmítnutých žadatelů, musí být jednáno jako s lidskými bytostmi. Merkelová to řekla na stanici Deutschlandfunk, která se chystá celý záznam rozhovoru odvysílat dnes dopoledne.

Bavorský ministr financí Markus Söder nedávno vyzval k masivnímu omezení přistěhovalectví. Řekl také, že se brzy bude diskutovat i o samé podstatě práva na azyl. Vyzval Merkelovou, aby dala migrantům jasně najevo, že místa pro příchozí běžence už jsou v zemi obsazena.

Efektivita azylového řízení

Kancléřka v rozhlase reagovala na některé názory z bavorské Křesťanskosociální unie, které volají po limitech na příchod migrantů. Se Söderovými názory nesouhlasí nejen Merkelová, ale i bavorský zemský premiér a šéf CSU Horst Seehofer.

Kancléřka v rozhovoru se stanicí Deutschlandfunk také řekla, že klíčové je nyní zrychlit azylové řízení a ti, kteří nárok na ochranu Německa mít nebudou, musí opět zemi opustit. Důležité podle ní ale je, aby se všemi, tedy i těmi odmítnutými, bylo jednáno jako s lidmi, dodala.

Německo, které je jedním z hlavních cílů uprchlíků, letos očekává až 800 tisíc žádostí o azyl, někteří politici dokonce hovoří až o milionu.

Merkelová rovněž hovořila na téma lepší ochrany vnějších hranic Unie a řešení příčin migrační vlny přímo v krizové oblasti, na což se chce Evropská unie soustředit. Merkelová mluvila i o kvótách na rozdělení běženců v rámci unijních zemí. Podle ní není možné, aby tři či čtyři státy evropského bloku nesly celou zátěž migrační krize na svých bedrech.

Syrská krize

Středobodem migrační krize zůstává Sýrie, kde proti sobě bojují armáda autoritářského prezidenta Bašára Asada, opoziční vojska a také radikální islámské organizace, především Islámský stát.

„Potřebujeme vojenské akce, ale ty řešení nepřinesou. Potřebujeme také politický proces, abychom dosáhli skutečných výsledků,“ řekla o Sýrii Merkelová s tím, že neméně důležité je také spojenectví jednotlivých skupin, tedy opozice i představitelů Asadovy vlády. Dodala rovněž, že Rusko, USA, Saúdská Arábie a Írán by spolu s Německem, Francií a Británií mohly sehrát důležitou roli při hledání míru.