V Kolumbii zabili jednoho z nejhledanějších narkobaronů

Kolumbijská armáda zabila jednoho z nejhledanějších pašeráků drog Victora Navarra, známého pod přezdívkou „Megateo“. Za jeho dopadení vypsaly USA odměnu ve výši pěti milionů dolarů (přes 121 milionů korun). Devětatřicetiletý Navarro dlouho ovládal region Catatumbo nedaleko hranic s Venezuelou, v němž byl také zabit. Další podrobnosti operace prezident Juan Manuel Santos nesdělil.

Na Navarra bylo vydáno 45 různých zatykačů, zejména v souvislosti s přepadením z roku 2006, při němž jeho muži zabili 17 vojáků a agentů tajných služeb, kteří byli vysláni z Bogoty, aby Megatea chytili.

Navarro se také prohlašoval za vůdce zbývající frakce Lidového vojska osvobození (EPL), levicové guerilly rozpuštěné před 16 lety. Skupinu údajně zatáhl do pašování drog, aby si mohli nakupovat zbraně. V jednom loňském rozhovoru popřel, že by byl pašerákem omamných látek, připustil však, že vybíral „daň z kokainu“, aby mohl „financovat válku“.

Navarro byl znám svou láskou k výstředním šperkům představujícím zbraně a tím, že své mladičké milenky „značkoval“ tetováním s podobiznou svého obličeje. Za své neomalené chování byl přirovnáván k Pablu Escobarovi, kokainovému bossovi, který Kolumbii terorizoval dvě desítky let a kterého policie zabila v roce 1993.