Merkelová: Na Ukrajině Rusku neustoupíme – ani kvůli Sýrii

Západ se nebude snažit získat podporu Moskvy pro své kroky v Sýrii výměnou za ústupky na Ukrajině, prohlásila německá kancléřka Angela Merkelová po jednání s ruským a francouzským prezidentem v Paříži. Francois Hollande apeloval na šéfa Kremlu, aby Moskva neútočila v Sýrii na umírněné rebely a cílila pouze na Islámský stát (IS). Řeč padla i na Ukrajinu – Hollande přiznal, že mírové dohody z Minsku asi do konce roku splněny nebudou.

Rusko poprvé udeřilo v Sýrii před pár dny. Nálety by měly trvat až čtyři měsíce. Letectvo je prý připraveno útoky ještě zesílit. Většina bomb ale podle syrské opozice dopadá daleko od pozic IS. Západ to kritizuje – podle něj nejde Rusku o boj s islamisty, ale o podporu režimu Bašára Asada.

Za syrskou krizi může Asad, zopakoval francouzský prezident postoj Západu

Rusové při náletech spolupracují se syrskou armádou, což mezinárodní koalice pod vedením Spojených států nedělá. „Režim shazuje bomby na nevinné civilisty. Jsou tady i teroristické skupiny, které masakrují lidi a ničí památky, ale za vznikem této situace stál režim,“ uvedl Hollande nedávno při projevu v sídle OSN.

Podle Vladimira Putina je obrovskou chybou, že se s Asadem nespolupracuje, Francie to ale vidí jinak. „Nemůžete dát dohromady oběti a ty, kteří za to mohou. Asad je příčinou tohoto konfliktu. Nemůže být součástí řešení,“ podotkl před několika dny Hollande.

Ruské nálety v Sýrii
Zdroj: Reuters/Ruské ministerstvo obrany

V Paříži se jednalo také o situaci na východě Ukrajiny. Konflikt v Donbasu si od loňského dubna vyžádal asi osm tisíc životů. „Pro nás otázka Sýrie není nijak spojena s otázkou Minsku,“ uvedla Merkelová v narážce na mírové dohody z běloruské metropole. „Tato témata spolu nijak nesouvisejí,“ zdůraznila kancléřka.

Podle Hollanda se příměří v Donbasu vcelku dodržuje. V sobotu ráno by mělo začít stahování lehčích zbraní z frontové linie. Francouzský prezident ale připustil, že se minské dohody zřejmě nepodaří do konce roku splnit ve všech bodech, včetně „stažení cizích vojsk“ z Ukrajiny a obnovení ukrajinské kontroly nad celou délkou hranice.