Nespravedlivý a neochotný pomoci. Orbán kritizuje svět kvůli migrantům

Maďarský pravicový premiér Viktor Orbán, kritizovaný kvůli tvrdému přístupu k migrantům, vyčetl Spojeným státům a dalším zemím, včetně bohatých arabských států, že nepřijímají více uprchlíků. Prohlásil také, že většinu migrujících tvoří mladíci, kteří „spíš připomínají armádu".

Maďarskem prošlo od začátku roku už téměř 300 tisíc běženců, kteří v drtivé většině pokračovali dál na cestě do Německa a na sever Evropy. Náměstek ředitele maďarského imigračního úřadu Árpád Kiss televizní stanici M1 řekl, že běženci letos podali úřadům 175 942 žádostí o azyl, ale vesměs zemi opustili.

„Je nespravedlivé, že USA přijaly jen deset až patnáct tisíc uprchlíků. Je nespravedlivé, že Izrael nepřijal nikoho, že Austrálie nepřijala nikoho, že se bohaté arabské státy vymlouvají a že se všichni obracejí na Evropu,“ prohlásil Orbán v rozhovoru pro státní rozhlas.

Maďarsko nevěří, že bez Spojených států, Ruska, Číny a bohatých arabských států je možné nějaké životaschopné řešení situace kolem migrační krize.
Viktor Orbán

Předseda maďarské vlády ve středu v projevu na zasedání Valného shromáždění OSN navrhl vytvoření globálního systému kvót pro rozložení „migračního břemene“ po celém světě. Žádné třetí země ale nejmenoval.

Orbán mimo jiné také řekl, že „migranti jsou přinejmenším z 80 procent mladí muži, je to skupina, která připomíná spíše armádu než uprchlíky“. Statistiky Úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) a Dětského fondu OSN (UNICEF) uvádějí, že třetinu běženců tvoří ženy a děti.

Ve čtvrtek přišlo do Maďarska přes 3600 uprchlíků, převážně z Chorvatska. Budapešť na hranicích s Chorvatskem dokončuje drátěný plot, kterým chce, podobně jako na srbských hranicích, zastavit ilegální pronikání uprchlíků do země.