Vypukla mezi uprchlíky na řeckém Kosu cholera?

Podezření na choleru se objevilo na řeckém ostrově Kos, který je stále zaplavován migranty. Příznaky byly zjištěny u 79letého nizozemského turisty, který nyní v Aténách podstupuje testy v nemocnici. Postihly jej těžké průjmy a vysoké horečky, diagnóza ale nebyla dosud potvrzena.

„Pokračujeme s dalšími vyšetřeními, aby se zabránilo nebezpečí rozšíření nákazy,“ uvedlo řecké Středisko pro kontrolu nemocí a prevenci v prohlášení. Zároveň vyzvalo občany, aby dodržovali hygienickou prevenci, tedy aby si myli ruce a dodržovali další přísná hygienická pravidla předtím, než se pustí do konzumace jídla a tekutin.

Ostrov Kos zaznamenal příliv tisíců migrantů a uprchlíků ze zemí, jako jsou Sýrie, Irák a Afghánistán. Běženci se na něj dostávají přes úzký pás Egejského moře z nedalekého Turecka. Pobyt desetitisíců lidí na relativně malém ostrově, než jsou přesouváni do kontinentálního Řecka, způsobuje nemalé problémy právě po hygienické stránce. Většina běženců přebývá na otevřených prostranstvích, kde se hromadí odpadky a kde je nedostatek mobilních toalet.

Cholera vypukla v září v Iráku, odkud pochází část uprchlíků. Zaznamenáno tam bylo již nejméně 121 případů nákazy. Nemoc se šíří hlavně prostřednictvím kontaminované vody a potravin, a pokud se neléčí, může během několika hodin způsobit smrt dehydratací a selháním ledvin.

Události: Přes Středozemní moře letos do Evropy připluje až 700 tisíc běženců (zdroj: ČT24)

V září překonalo Středozemní moře 168 tisíc běženců

V září překonalo Středozemní moře na cestě do Evropy zhruba 168 tisíc migrantů. Podle Úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) jde o měsíční rekord a oproti loňskému září o pětinásobek. Už ve čtvrtek UNHCR informoval, že letos očekává připlutí kolem 700 tisíc uprchlíků přes Středozemní moře a nejméně stejný počet i příští rok.

Od počátku roku se na nebezpečnou cestu přes Středozemní moře vydalo už více než 520 tisíc uprchlíků, většinou Syřanů a Afghánců. Zhruba tři tisíce z nich zahynuly nebo jsou nezvěstní.