Muž postřílel ve škole v Oregonu devět lidí, cílil na křesťany

Při čtvrteční střelbě v kampusu oregonské vyšší odborné školy zemřelo deset lidí včetně střelce a sedm dalších osob bylo zraněno. Podle policejních zdrojů amerických televizí byl pachatelem šestadvacetiletý Chris Harper Mercer. Podle otce jedné z přeživších studentek byli jeho cílem křesťané. Útočník měl v bytě a na místě činu celkem třináct zbraní. Prezident Barack Obama opět vyzval ke zpřísnění pravidel pro prodej a držení zbraní.

Šerif okresu Douglas John Hanlin upřesnil, že střelec byl zabit během přestřelky poblíž jedné z učeben.  První zprávy přitom hovořily o tom, že pachatel byl zadržen. Vyšetřovatelé už začali vyslýchat lidi, kteří byli s Mercerem v kontaktu den před tragédií, kdy se údajně s krvavými plány svěřoval na sociálních sítích.

Proč ale muž střílel, policie neví. „Vyšetřování střelce a motivu jeho činu probíhá. Nejsme zatím schopni podat žádný komentář,“ dodal Hanlin. Střelec měl na sobě neprůstřelnou vestu a podle všeho i dost munice.

Policie prohledává studenty Umpqua Community College
Zdroj: ČTK/AP/Mike Sullivan

K masakru došlo kolem půl jedenácté dopoledne místního času v kampusu Umpqua Community College. Okamžitě byl uzavřen a lidé byli varováni, aby se k areálu školních budov nepřibližovali. Studenti byli odvezeni do bezpečí, na místo dorazili oregonští policisté a agenti Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI). Zraněné převezly do nemocnic sanitky a vrtulníky, někteří museli být podle lékařů okamžitě operováni a jsou ve vážném stavu.

Motivem mohla být víra

Osmnáctiletá Kortney Mooreová byla zrovna na lekci psaní, když prý oknem proletěla kulka a trefila učitele do hlavy. Pak podle ní vešel střelec a všem řekl, ať si lehnou na podlahu. Potom je vyzval, aby vstali a přiznali, k jaké víře se hlásí.

Podle posledních zpráv od otce jednoho ze zraněných bylo tou špatnou odpovědí křesťanství, uvedl zpravodaj ČT Martin Řezníček. „Dobře, protože jste křesťané, uvidíte se s bohem hned za vteřinu,“ prohlásil Mercer a začal střílet – alespoň tak to popsala jedna ze studentek, kterou střelil do zad a již čeká operace páteře.

Další ze studentů Brady Winder se na Facebooku svěřil, že byl ve vedlejší místnosti, odkud se mu podařilo utéci. „Běžel jsem dolů z kopce, k okraji kampusu, a čekal. Mluvil jsem se studentem z učebny, kde se to stalo, a podle něho téměř všechny v té místnosti zastřelil člověk, který měl čtyři zbraně… Ještě pořád se třesu,“ napsal.

Roseburg má kolem 22 tisíc obyvatel a leží asi 300 kilometrů jižně od Portlandu na západním pobřeží USA. Samotná škola leží na kopci mimo město. Má 3300 studentů denního studia a 16 tisíc dálkových posluchačů.

Samotář, který si všechno moc bral

Co se týče samotného Mercera, policie nechce zveřejňovat příliš mnoho informací. I když ho státní prokurátor identifikoval, Hanlin jeho jméno odmítl potvrdit. „Neuvedu jeho jméno, neposkytnu mu slávu, po níž zřejmě toužil,“ řekl.

I tak se ale na veřejnost dostalo několik svědectví o tom, jaký byl. Podle sousedů nebyl příliš oblíbený. „Bylo to spíš samotář. Jedna žena vypověděla, že na místní často křičel. Na ni konkrétně, když si zapálila cigaretu před domem,“ dodává Řezníček.  Rebecca Milesová, která Mercera znala z divadelního kroužku, řekla, že střelec byl „trochu divný, jako by si věci moc bral“. Otec Ian Mercer žije v Kalifornii a řekl tam, že pro rodinu je to „zničující den“.

Bronte Hartová, vedle níž Chris Harper Mercer bydlel ve Winchesteru nedaleko Roseburgu, řekla, že sedával ve tmě na balkoně. Žila tam s ním prý žena, již Hartová považovala za jeho matku, a ta teď jenom pláče. Podle dalšího souseda byl Mercer plachý, stále se díval kolem sebe a vyvolával divné pocity.

Obama: Duševně nemocným je třeba ztížit přístup ke zbraním

Podle bývalého ředitele školy Joe Olsona se o bezpečnost ústavu stará jediný člen ostrahy, který je neozbrojen. Personál školy prý během posledních dvou let absolvoval tři cvičení pod vedením místní policie. „Na něco takového ale nikdy nemůžete být připraveni,“ řekl Olson.

Prezident Barack Obama se v reakci na tragédii znovu vyslovil pro změnu zákona o držení zbraní. USA by podle něj měly duševně nemocným lidem přístup ke zbraním ztížit. „Nějakým způsobem se tohle stalo rutinou. Podávání zpráv je rutina. Moje reakce tady na tomto pódiu končí jako rutina. Stejně jako konverzace v důsledku těchto událostí. Stali jsme se netečnými,“ uvedl Obama. 

Nejsme jedinou zemí na světě, v níž žijí vyšinutí lidé. Ale jsme jedinou vyspělou zemí, kde každých několik měsíců dojde k podobné masové střelbě.
Barack Obama

Obama se pokoušel prosadit zpříšnění zákonů už po masakru na základní škole v Newtownu v Connecticutu, kde před téměř třemi lety zemřelo 26 lidí. Mocná lobby majitelů zbraní však změnu v Kongresu zablokovala. Podle FBI Amerika jen letos zažila 45 hromadných střeleb, tedy těch, při nichž přijdou o život nejméně tři lidi.

Bohatá a mocná zbraňová lobby stále vítězí

Podle profesora historie na Bostonské univerzitě Igora Lukeše má zbraňová lobby takovou sílu, protože má dost peněz, na což zákonodárci slyší - na přílivu peněz do politiky totiž závisí.

„Nemyslím si, že jsou Američané neteční, spíš zatím nikdo nevymyslel, jak jít účinně proti přání zbraňové lobby a politicky přežít. Státy a města se snaží zbraně omezovat, ale jen pokud to není v rozporu s ústavou. Zhruba platí, že na severovýchodě podléhá právo na držení palné zbraně omezením, zatímco na jihu a západě je omezení mnohem méně,“ poznamenal Lukeš. 

Američtí zákonodárci podle něj prokazují nedostatek občanské odvahy, když se bojí riskovat své křeslo a zbraně nechávají v rukou vrahů.

  • 16. dubna 2007 – Student z Jižní Koreje Čo Sung-hu postřílel na Virginském polytechnickém institutu a státní univerzitě v Blacksburgu 32 lidí a pak spáchal sebevraždu.
  • 10. března 2009 – Osmadvacetiletý Michael Kenneth McLendon ve svém domě v Kinstonu (Alabama) zabil svou matku a dům zapálil, poté odjel do obce Samson, kde postřílel několik svých příbuzných a jejich sousedku s dcerou a spáchal sebevraždu. Celkem zabil deset lidí.
  • 3. dubna 2009 – Naturalizovaný imigrant z Číny Jiverly Antares Wong postřílel ve středisku pro imigranty v Binghamtonu (stát New York) 13 lidí. Poté spáchal sebevraždu.
  • 5. listopadu 2009 – Psycholog americké armády major Nidal Malik Hasan postřílel 13 lidí a tři desítky zranil na vojenské základně Fort Hood v Texasu.
  • 19. července 2012 – James Holmes při premiéře nového filmu o Batmanovi postřílel v kině na předměstí Denveru 12 lidí. Letos v srpnu byl Holmes odsouzen na doživotí bez možnosti podmínečného propuštění. Zároveň dostal také trest 3200 let vězení za všechny pokusy o zabití dalších lidí a za držení výbušnin.
  • 14. prosince 2012 – Dvacetiletý Adam Lanza postřílel na základní škole v Newtownu 20 dětí ve věku šest až sedm let a šest dospělých. Předtím zastřelil svou matku a nakonec sebe.

  • 16. září 2013 – V budově amerického vojenského námořnictva ve Washingtonu postřílel 34letý bývalý příslušník záloh vojenského námořnictva Aaron Alexis 12 lidí, než ho policie zabila.