Maďarští uprchlíci po roce 1956 se podle Budapešti oproti těm nynějším chovali slušně

Maďary, kteří v roce 1956 po neúspěšném protisovětském povstání prchali ze země, nelze srovnávat s migranty, kteří nyní zaplavují Evropu. Jak v New Yorku řekl maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó, maďarští běženci byli oproti těm nynějším mírumilovní a respektovali zákony ostatních zemí.

Napětí na srbsko-maďarské hranici
Zdroj: Marko Djurica/Reuters

Unijní představitelé či západní členské země Evropské unie opakovaně Maďarsko kvůli postoji k běžencům kritizovali a připomínali, že v roce 1956 Západ přijal zhruba 200 tisíc maďarských uprchlíků.

„Nesmíme dovolit, aby situace lidí prchajících před komunistickou diktaturou v Maďarsku v 50. letech byla srovnávána se současnou masovou migrací,“ řekl Szijjártó, který se v New Yorku na okraj Valného shromáždění OSN sešel s náměstkem generálního tajemníka OSN Janem Eliassonem.

„Faktem je, že Maďaři, kteří prchali po roce 1956, byli mírumilovní a spolupracovali s úřady cizích zemí. Respektovali zákony těchto zemí a neútočili na jejich představitele. To, čeho jsme svědky nyní, je migrační vlna provázená velkou agresí a značným počtem běženců, kteří nerespektují zákony a nařízení ostatních zemí a Evropy,“ dodal ministr.

O Maďarsku a roku 1956 se zmínil například i předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker, který ve svém výročním projevu připomněl, že i v Evropě byli v minulosti lidé na útěku. Vedle Maďarska jmenoval i Československo po okupaci vojsky Varšavské smlouvy v roce 1968.

Události: Přes Středozemní moře letos do Evropy připluje až 700 tisíc běženců (zdroj: ČT24)