Další etapa britského boje s tabákem: Nebude se kouřit v autech s dětmi a ani ve vězení

Velká Británie přitvrzuje v boji proti milovníkům tabáku: Zakáže kouření ve věznicích a od 1. října už si dospělí nezapálí ani v autech, v nichž s nimi cestují děti. Podobný zákon existuje už například v Kalifornii nebo částech Kanady či Austrálie. Paříž nově zavedla pokuty za odhození nedopalku, čeští poslanci budou jednat o úplném zákazu kouření v restauracích příští týden.

Zapálit si v autě, v němž jede dítě pod 18 let, se bude ve Walesu a Anglii pokutovat 50 librami (téměř 1850 korun). Otevřená boční ani střešní okna před trestem neochrání, zákaz ale neplatí v kabrioletech se staženou střechou. Obdobný zákon by měl příští rok schválit také skotský parlament.

Podle britské organizace British Lung Foundation, bojující proti plicním chorobám, je pasivnímu kouření v automobilech každý týden vystaveno více než 430 000 britských dětí. Podle expertů jsou právě ony zvláště bezbranné vůči dopadům pasivního kouření, protože dýchají rychleji, takže vdechují do svých plic více škodlivých chemikálií a malých částic. Vystavení kouři zvyšuje riziko astmatu, zánětu mozkových blan a může vést i k náhlým úmrtím malých dětí. Přes 80 procent cigaretového kouře je navíc neviditelných.

Policie ujišťuje, že zpočátku bude k provinilcům shovívavá, kritici nicméně namítají, že muži zákona mají důležitější věci na práci než pokutovat řidiče s cigaretou.

Kouřit se nebude ani ve věznicích

V rámci protikuřácké kampaně mají cigarety postupně od ledna uhasínat také v britských věznicích. Trestanci teď mohou kouřit v celách, jeden z odsouzených si ale u soudu stěžoval na špatné zdraví – a justice mu dala za pravdu.

Opatření má od ledna platit nejdříve ve velšských věznicích a od března ve čtyřech anglických zařízeních. Teprve na základě vyhodnocení zkušeností se bude zákaz zavádět i jinde. Zákaz se bude zavádět postupně zejména kvůli velkému podílu kuřáků mezi vězni a specifičnosti věznic. Podle oficiálních statistik v Británii kouří 80 procent vězňů, takže se dá očekávat silný odpor vůči zákazu. Kouření ve věznicích je už zakázáno v Kanadě, na Novém Zélandu a v Austrálii. V Melbourne toto rozhodnutí v červenci vyvolalo vězeňskou vzpouru.

Události: Velká Británie přitvrzuje v boji proti milovníkům tabáku (zdroj: ČT24)

Vězňům mají pomoci při odvykání kouření elektronické cigarety a mohou požádat i o další pomoc s odvykáním. Sdružení na ochranu práv vězňů Prison Reform Trust vyjádřilo politování nad tím, že vězňům není umožněno kouřit ve venkovních prostorách. 

Od ledna by se nemělo kouřit ani v českých restauracích

Britský protikuřácký zákon, který vstoupil v platnost v červenci roku 2007, zakazuje kouření v restauracích, klubech i na pracovišti. Od ledna by měla nikotinová clona navždy zmizet taky z českých restaurací. Proti vládnímu návrhu už ale mají někteří poslanci výhrady – zmírnit chtějí třeba regulaci elektronických cigaret. V porovnání se západní Evropou je Česko ke kouření benevolentní. Podle lékařky Evy Králíkové, které se závislostí na tabáku zabývá, jsou víc než občané k tabáku tolerantní politici. V nějaké formě ale bude muset ochrana nekuřáků parlamentem projít – po Česku ji během příštího roku požaduje Světová zdravotnická organizace i směrnice Evropské unie.

Odhození nedopalku na chodník Paříž potrestá částkou 68 eur

Ve francouzských veřejných budovách, restauracích a barech bylo kouření zakázáno v roce 2008. Stále ale pravidelně kouří téměř 30 procent Francouzů. V Paříži se od 1. října odhození nedopalku na chodník trestá pokutou ve výši 68 eur (1850 Kč). Na chodnících se objevilo na 30 tisíc nových odpadkových košů, kde mohou kuřáci svou cigaretu uhasit, a přispět tak k zachování čistoty Paříže.

Radnice upozornila, že nedopalky nejenže město zohyzďují, ale obsahují i toxické látky, které znečišťují životní prostředí, protože pronikají do půdy a vody. Ročně v metropoli nad Seinou skončí na zemi na 350 tun nedopalků.