S azyly si Německo pospíší. Bundestag začal schvalovat příslušné zákony

Německo se chystá výrazně zrychlit a zjednodušit azylové řízení. Příslušné zákony schválil Spolkový sněm v prvním čtení, definitivně se o normách bude hlasovat za dva týdny. Vláda Angely Merkelové chce pod přívalem uprchlíků také například ulehčit zřizování azylových center. Ministr vnitra Thomas de Maziére při projednávání zákonů zdůraznil, že každý uprchlík má právo na spravedlivé zacházení – nicméně musí respektovat německé zákony a nařízení.

„Každý, kdo sem přichází, má právo na to, aby se k němu přistupovalo slušně, s respektem a důstojně. Krajně pravicové nadávky a zločiny, které sahají až k výhrůžkám smrtí, nesmíme připustit a budeme proti nim bojovat celou silou právního státu," řekl de Maiziére. Podle něj je nutné, aby Německo nabídlo uprchlíkům integrační kurzy a intenzivní výuku němčiny a zajistilo jim uplatnění na pracovním trhu.

Ministr ale zároveň od běženců čeká, že se budou chovat v souladu s německými zákony. „Každý, kdo k nám přijde, musí přijmout a dodržovat náš systém hodnot a pravidel. To znamená, že každý řekne úřadům své pravé jméno i skutečnou zemi, odkud přichází. Patří k tomu i to, že se lidé nebudou prát a že budou respektovat ostatní lidi, bez ohledu na jejich víru a pohlaví," prohlásil de Maiziére.

obrázek
Zdroj: ČT24

Právě s ukázněností má ale aktuálně problém Hamburk. V tamním uprchlickém středisku Bergedorf policie zasáhla při potyčce mezi Syřany a Afghánci. Už v průběhu středy se opakovaně pouštělo do vzájemných střetů zhruba 200 uprchlíků. Policejní zásah pokračoval ještě dnes ráno, příčiny ani podrobnosti střetů ale nejsou známé.

Jistě, některé ubytovny nejsou příjemné a mnoho jich je přeplněno. Ale prosím, nemějte velké nároky. Všichni se zatraceně moc snažíme, víc toho momentálně udělat nejde."
Thomas de Maziére
Německý ministr vnitra

Násilné incidenty nejsou v německých uprchlických ubytovnách vzácností. Například ve středoněmeckém Kasselu si hromadné potyčky mezi běženci v uprchlickém centru vyžádaly v poslední době desítky zraněných.

Uprchlíci v Německu
Zdroj: ČTK/DPA

Jen během září do Německa přišlo na 270 tisíc uprchlíků. Největšímu náporu je vystavena spolková země Bavorsko, kam zamíří většina migrantů po tzv. balkánské trase z Rakouska. Na zatíženost tamných úřadů si stěžoval například zemský premiér Horst Seehofer. Vadí mu zejména to, že kancléřka Merkelová svými předešlými slovy v podstatě pozvala uprchlíky uvízlé v Maďarsku.

Už včera spolková vláda také navrhla zrychlená opatření na hranicích – právě na nich by se mohlo v budoucnu rozhodovat, koho z uprchlíků země skutečně přijme. Azylové řízení trvá zpravidla pět měsíců, mnoho uprchlíků ale v Německu žije až tři měsíce, než vůbec žádost o azyl podají. Vyřízení žádosti navíc komplikuje to, že až třetina všech běženců nemá žádný pas.

Události: Přes Středozemní moře letos do Evropy připluje až 700 tisíc běženců (zdroj: ČT24)