Trump varuje před armádou teroristů: Jako prezident pošlu syrské uprchlíky zpátky

Kandidát na amerického prezidenta Donald Trump by v případě svého zvolení poslal zpět všechny syrské uprchlíky přijaté Spojenými státy zpět do Sýrie. Na debatě ve státě New Hampshire za prohlášení o běžencích získal nejbouřlivější potlesk. Podle favorita republikánů existuje možnost, že se za uprchlíky skrývá velká teroristická armáda.

Z válkou sužované Sýrie přišlo nejvíc z půl milionu migrantů, kteří už letos dorazili do Evropy. Washington dal na vědomí, že přijme tisíce utečenců navíc, aby starému kontinentu pomohl.

„Slyšel jsem, že chceme přijmout 200 tisíc Syřanů – poslouchejte, mohl by to být Islámský stát (IS),“ prohlásil ve středu Trump, který mluvil o možné dvěstětisícové armádě. „Pokud vyhraji, půjdou zpátky,“ poznamenal miliardář.

Vojenské taktiky jsou velmi zajímavé. Mohlo by jít o jeden z největších taktických triků všech dob. Armáda o 200 tisících mužích, možná.
Donald Trump

„Viděli jste někdy takovou migraci?“ ptal se na shromáždění s voliči Trump. „Jsou to všechno muži a vypadají, že jsou velmi silní… Je tam tolik mužů, není tam tolik žen. A já si říkám: Proč nebojují, aby zachránili Sýrii? Proč migrují po celé Evropě? Vážně,“ dodal.

Syrští uprchlíci
Zdroj: Bax Lindhardt/Scanpix/Reuters

Spojené státy od začátku syrského konfliktu povolily 1500 Syřanů usadit se na americké půdě. Řada demokratů, včetně Hillary Clintonové, apelovala na Washington, aby zvýšil počet přijatých Syřanů z 10 tisíc na 65 tisíc.

Šéf diplomacie John Kerry už slíbil, že USA budou počet přijatých běženců z celého světa zvyšovat – v příštím roce to má být 85 tisíc, v dalším pak už sto tisíc.

Washington stojí za umírněnou syrskou opozicí, spolu s ní ale proti režimu Bašára Asada bojují také různé skupiny radikálních islamistů. Podle Trumpa by měl raději zůstat u moci Asad, kvůli němuž celá válka vznikla. Trump tak souhlasí se šéfem Kremlu Vladimirem Putinem.

obrázek
Zdroj: ČT24

Trump podle aktuálních průzkumů vede pořadí patnácti republikánských kandidátů přibližně o deset procentních bodů před nejbližšími soupeři. Realitní magnát s nejhlasitější kampaní mezi všemi republikány si za své mnohdy velmi ostré výroky získal řadu kritiků v táborech republikánů i demokratů.