Rusko znovu útočí v opozicí ovládané části Sýrie. Pentagon si posvítí na cíle Moskvy

Rusko podniklo třicet náletů na pozice různých „teroristických skupin“ v severozápadní Sýrii. Podle Kremlu úspěšně koordinuje postup s ostatními státy. Zprávy o tom, že ve středu útočilo místo na Islámský stát (IS) na umírněné rebely, jsou neopodstatněné, prohlásil šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov. Aktivisté tvrdí, že po náletech Moskvy zůstaly desítky mrtvých civilistů. Lavrov to odmítá a žádá důkazy.

Nejnovější ruské nálety cílily na povstalce v blízkosti západosyrského města Džisr aš-Šughúr, které leží v provincii Idlíb. Jeden z opozičních aktivistů umístil na sociální sítě fotografii po bombardování. Pro-opoziční zdroje mluví až o pěti obětech, zprávy ale nelze ověřit.

Podle libanonské televize mířily nálety na pozice armády Džajš al-Fatah, což je koalice islamistických skupin, z nichž nejznámější je džihádistická skupina Ahram al-Šam a fronta An-Nusra - odnož Al-Káidy. Džajš al-Fatah se na severozápadě Sýrie daří od května. Koalice obsadila i město Idlíb a syrská armáda se ji snažila bez úspěchu zastavit před dalším postupem k pobřeží, které je baštou vládnoucích alávitů.

Problém je, že i ty skupiny, které napadly ruské letouny u Idlíbu, mají islamistické směřování, nicméně v tuto chvíli bojují na straně koalice proti Islámskému státu.
Pavel Novotný
redaktor ČT

Útočíme na teroristy bojující proti Asadovi, zopakoval Lavrov

Pozice radikálů z IS bombarduje už více než rok mezinárodní koalice vedená USA. Ruské letouny ve středu poprvé v koordinaci se syrskou armádou bombardovaly tři provincie na západě země. Podle Kremlu cílily na základny islamistů - včetně jejich skladů munice a paliva.

Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že noční nálety zasáhly čtyři místa, kde působí IS. Resort uvedl, že sdílí zpravodajské informace s íránskými a iráckými ozbrojenými složkami a cíle byly stanoveny pomocí satelitů a dronů – všechny prý mimo obydlené oblasti.

Putinův mluvčí Dmitrij Peskov ve čtvrtek uvedl, že Rusko útočí na „dobře známé teroristické skupiny“. Cíle jsou voleny také ve spolupráci se syrskou armádou, poznamenal mluvčí s tím, že vojenské operace si financuje Rusko samo - bez přispění syrského režimu. 

Podle syrských aktivistů ale umírali i civilisté, včetně dětí. Americké listy New York Times a Wall Street Journal uvedly, že útok mířil na umírněné rebely podporované Washingtonem. Ve městech jako Rastan nebo Talbišeh mělo celkem zemřít 36 lidí. „V posledních letech jsme byli vystaveni široké škále zbraní,“ řekl jeden z lékařů v Rastanu agentuře Reuters. „Ale to, co se stalo dnes, bylo vůbec nejnásilnější,“ podotkl.

Lavrov ve čtvrtek zopakoval tvrzení Kremlu – Rusko pomáhá Asadovi v boji proti IS a dalším teroristickým skupinám. Ministr vyzval americké představitele, aby svá obvinění podepřeli jasnými důkazy, informovala agentura AFP.

  • Moskva Washington o své letecké akci informovala jen hodinu před jejím uskutečněním. Spojené státy a jejich spojence dokonce vyzvala, aby vzdušný prostor nad Sýrií zcela vyklidili. To ale Američané odmítají - v bombardování pozic islamistů pokračují podle plánu.

Pentagon nyní prověřuje, zda Moskva opravdu cílí jen na islamisty, a nikoliv na rebely bojující proti Asadovi. Také český premiér Bohuslav Sobotka řekl, že je zatím sporné, proti komu jsou nálety Moskvy zaměřeny. Tuzemský ministr zahraničí Lubomír Zaorálek na Twitteru uvedl, že považuje současnou situaci za rizikovou. Zdůraznil také nutnost společného postupu a politického řešení krize.

Podle ministra vnitra Milana Chovance nálety nic nevyřeší a ve skutečnosti mohou současnou uprchlickou krizi ještě zhoršit. Na ruské údery hledí s velkou nedůvěrou. Chovanec připomněl, že Sýrii už opustily miliony lidí. „Pokud ztratí naději, že válka skončí... zase vyrazí do Německa,“ podotkl ministr.

Koordinace s ostatními zeměmi funguje, hlásí Kreml

USA a Rusko se dohodly, že budou v Sýrii útočit odděleně, ale své vojenské operace budou koordinovat. Podle Kremlu tento mechanismus funguje. „Armáda Spojených států nebo koalice jimi vedená bude spolupracovat s armádou Ruské federace, která se teď připojila do některých vojenských operací v Sýrii na žádost syrské vlády, tak, aby vznikly nějaké komunikační prostředky, abychom předešli nechtěným incidentům,“ konstatoval šéf ruské diplomacie.

Sergej Lavrov a John Kerry
Zdroj: Yin Bogu/ČTK/ZUMA

Podle amerického ministra zahraničí Johna Kerryho se obě velmoci shodují, že je třeba najít řešení syrského konfliktu. „Máme před sebou hodně práce. Uvědomujeme si, jak je celá situace naléhavá, i vzhledem k množství uprchlíků, kteří ze země utíkají a míří do Evropy,“ konstatoval americký ministr zahraničí. 

Rusko a USA se ale stále rozcházejí v otázce případného osudu prezidenta Asada - Moskva ho chce udržet u moci, zatímco Washington žádá jeho odchod. „Všichni chceme demokratickou, sekulární, jednotnou Sýrii. Sýrii, která bude domovem pro všechny etnické a náboženské skupiny. Tohle je jasné, ale lišíme se v postojích, jak toho dosáhnout,“ poznamenal Lavrov.

Velitel povstalců: Ruské nálety zničí politickou iniciativu o ukončení konfliktu

Jeden z předních povstaleckých velitelů Bašár Zubí v souvislosti s ruskými útoky požádal arabské státy o dodání protiraketových systémů. Nálety Moskvy podle něj konflikt naopak prodlouží. Podle Zubího hrozí, že se bude šířit extremismus, který přiláká zahraniční bojovníky toužící bojovat proti Rusům. Podobně hovoří i syrští Kurdové - občanská válka se podle nich může protáhnout i o deset let.