Abbás: Palestinská vlajka před OSN je symbolem národní hrdosti

Palestina si v plném rozsahu zaslouží uznání jako stát. Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás to prohlásil na Valném shromáždění OSN, krátce před ceremonií, kdy před newyorským sídlem Spojených národů byla vůbec poprvé vztyčena palestinská vlajka. Pro Abbáse jde o symbol národní hrdosti. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu Abbásův projev kritizoval.

Abbás v projevu upozornil, že Palestina, která má v OSN status nečlenského pozorovatelského státu, si plné uznání zaslouží. Připomněl „obrovské oběti“, které podle něho musel palestinský lid vynaložit, a dodal, že Palestinci již projevili hodně trpělivosti za všechna léta, která museli prožít v utrpení a vyhnanství.

Abbás řekl, že vztyčení vlaky je pro Palestince vysoce emotivní záležitostí a je předmětem národní hrdosti. Podle něho souhlas většiny Valného shromáždění s tímto symbolickým krokem znovu potvrdil, že Palestinci nejsou osamoceni v úsilí o svobodu, naplnění jejich práv a ukončení desítek let „izraelské okupace a útlaku“.

Pro příslušnou rezoluci k vyvěšení vlajky zvedli ruku zástupci 119 ze 193 členských států OSN. Proti jich hlasovalo osm, včetně Spojených států a Izraele. Pětačtyřicet zemí, včetně většiny členských států Evropské unie, se hlasování zdrželo.

Ceremonie vztyčení vlajky se kromě Abbáse zúčastnil generální tajemník OSN Pan Ki-mun a řada politiků včetně například francouzského ministra zahraničí Laurenta Fabiuse.

Palestinci chtějí mít stát na Západním břehu Jordánu a v Pásmu Gazy. Jeho hlavním městem má být východní Jeruzalém. Z dosavadních kol mírových rozhovorů mezi Palestinci a Izraelem ale zatím nevzešla dohoda nejen o hranici, ale ani o Jeruzalému. Konečná mírová dohoda je v nedohlednu a Palestinci prosazují v zahraničí uznání svého státu bez jejího uzavření.

Horizont ČT24: Před OSN vlaje palestinská vlajka (zdroj: ČT24)

Úřad izraelského premiéra Abbásovu řeč v OSN označil za „prolhanou a podporující podněcování k násilí a bezpráví na Blízkém východě“. „Vyzýváme palestinské úřady a jejich vůdce, aby jednali odpovědně, přistoupili na návrh Izraele a zahájili přímá jednání s Izraelem bez kladení si podmínek,“ uvedl úřad premiéra Benjamina Netanjahua. Zároveň dodal, že Abbás „nemá v úmyslu dosáhnout mírové dohody“. 

Vydáno pod