Haagský tribunál soudí poprvé za ničení památek

Kvůli ničení památek v africkém Timbuktu stanul ve středu před Mezinárodním trestním tribunálem islámista Ahmad al-Faqi al-Mahdi. Případ tohoto druhu je před soudem poprvé v historii. Válečné zločiny se totiž v minulosti řešily především ve vztahu k lidským obětem.

Podle žalobce byl Faqi „horlivým členem“ islamistické skupiny Ansar Dine, která v roce 2012 ovládla část Mali, konkrétně mezinárodně neuznaný stát Azavad. Právě na jeho území se nachází historicky významné město Timbuktu, v němž radikálové zdemolovali mešitu a devět mauzoleí zapsaných na seznam UNESCO. Město okupovali do roku 2013, kdy ho osvobodila francouzská armáda.

Před tribunálem Faqi řekl, že je součástí kmene Tuaregů a také skupiny Ansar Dine. Narodil se prý asi před čtyřiceti lety a studoval pedagogickou školu v Timbuktu. Během procesu se nevyjádřil k žádnému z uvedených obvinění. Soudce pak určil příští stání na leden.

Faqi měl být údajně velitelem brigády, která v dobách neklidu mezi lety 2012 a 2013 v Mali vynucovala striktní islámské právo. Rovněž se měl účastnit vykonávání rozsudků takzvaného Islámského soudu v Timbuktu.

Zničená část mauzolea v Timbuktu
Zdroj: ČTK/AP

Islamisté v průběhu okupace města likvidovali mešity, mauzolea a pálili starodávné rukopisy. Zničené hrobky patřily především zakladatelům Timbuktu, které většina obyvatel uctívala jako světce. Právě to chápali radikálové jako rouhání.

Letos začali místní pomalu obnovovat zdevastované památky. Za použití tradičních technik timbuktští kameníci přestavěli 14 mauzoleí.

Horizont ČT24: Soud kvůli zničení Timbuktu (zdroj: ČT24)