Trump: Kam se Obama jako lídr hrabe na Putina

Pokud jde o vůdcovskou roli, zaslouží si ruský prezident Vladimir Putin jedničku, zatímco jeho americký protějšek Barack Obama si tak dobře nevede. V rozhovoru pro Fox News to prohlásil lídr republikánských předvolebních průzkumů Donald Trump, který se s Putinem shoduje i v podpoře setrvání syrského prezidenta Bašára Asada u moci kvůli boji proti radikálům z Islámského státu (IS).

Trump už se o Putinovi vyjádřil pochvalně víckrát, před nedávnem jej například označil za příjemnější osobu, než je on sám. Pokoušel se i zorganizovat setkání se šéfem Kremlu, který navštívil miliardářův domovský New York kvůli zasedání Valného shromáždění OSN.

Obamova vláda dlouhodobě trvá na odchodu syrského prezidenta z vedení země. Asad v boji proti povstalcům použil chemické zbraně a nasazuje barelové bomby. Podle Trumpa, který má šanci za necelý rok a půl vystřídat Obamu v Bílém domě, však může být Asad „lepší než ti lidé, které zřejmě podporujeme, neboť ani nevíme, koho podporujeme“. Washington stojí za umírněnou syrskou opozicí, spolu s ní ale proti Asadovi bojují také různé skupiny radikálních islamistů.

obrázek
Zdroj: ČT24

Trump se objevil v pořadu The O’Reilly Factor ani ne týden poté, co se  zařekl, že v dohledné době bude Fox News bojkotovat, protože se k němu stanice nechová fér. S hodnocením Putina a Obamy přišel dva dny po jejich ostře sledovaném setkání na půdě OSN a po summitu o boji proti terorismu, kde se pro řešení syrské krize za účasti Asada vyslovil mimo jiné i český premiér Bohuslav Sobotka.

Clinton: Do Bílého domu se nelze prourážet

Trump podle aktuálních průzkumů vede pořadí 15 republikánských kandidátů přibližně o deset procentních bodů před nejbližšími soupeři. Realitní magnát s nejhlasitější kampaní mezi všemi republikány si za své mnohdy velmi ostré výroky získal řadu kritiků v táborech obou stran. Za jeho předchozí slova na téma zahraniční politiky, která zostouzela někdejší šéfku diplomacie Hillary Clintonovou, se do něho v úterý v rozhovoru s televizí CNN opřel exprezident Bill Clinton.

Trumpova slova, že nynější favoritka demokratických primárek byla asi nejhorší americkou ministryní zahraničí všech dob, jsou podle Clintona „prostá faktů“. Clinton, který na podporu své ženy v letošním předvolebním boji vystupuje velmi zřídka, se opřel také do samotného stylu Trumpovy kampaně. Kandidáti na prezidenta by podle něj „neměli mít možnost 'prourážet' si cestu do Bílého domu“.

Donald Trump na brífinku ke své daňové politice
Zdroj: Shannon Stapleton/Reuters