Paříž vyšetřuje možné válečné zločiny Asadova režimu

Francouzská justice zkoumá možné válečné zločiny režimu Bašára Asada. Přívrženci syrského prezidenta se v letech 2011 až 2013 měli dopustit mučení desítek tisíc oponentů vlády. Francouzské bezpečnostní orgány se opírají o svědectví fotografa syrské vojenské policie. O případ se zajímá i francouzská diplomacie.

Vyšetřování se opírá hlavně o svědectví jednoho bývalého oficiálního fotografa syrské vojenské policie, který v červenci 2013 utekl ze Sýrie a přivezl do Francie 55 tisíc fotografií mučených těl. Ministerstvo zahraničí tuto skutečnost sdělilo prokuratuře, která 15. září zahájila formální vyšetřování.

Je naší povinností jednat proti beztrestnosti těchto vrahů. Jedná se o zločiny, které narážejí na lidské svědomí.
Laurent Fabius
Boje v Sýrii
Zdroj: ČT24

Klíčovým spojencem Asada je Moskva. V poslední době se množí zprávy o ruských aktivitách v Sýrii. Rusko už uvedlo, že nevylučuje možné zapojení do náletů proti IS, do konfliktu na zemi ale vstupovat nehodlá.

Šéf Kremlu Vladimir Putin chce udržet Asada u moci, což odmítají USA i další západní státy. K vítězství nad IS je kromě odchodu Asada potřeba také vláda, která sjednotí Syřany v boji proti teroristickým skupinám, myslí si šéf Bílého domu Barack Obama.