Rezervace velikosti Francie má ochránit život u Zélandu

U severovýchodního pobřeží Nového Zélandu vznikne mořská rezervace o velikosti Francie, která by měla chránit delfíny, velryby, želvy a množství ptačích druhů žijících v oblasti. Bude se jednat o jednu z největších mořských rezervací na světě a bude v ní platit úplný zákaz rybaření a těžby nerostů.

Kermadecká rezervace nacházející se na jihu Tichého oceánu bude mít rozlohu 620 000 kilometrů čtverečních. Oblast je považována za jedno z prakticky nedotčených území světa, čelí ale rostoucí hrozbě zásahů v důsledku rybaření a těžby nerostných surovin.

Plán na vytvoření rezervace, vzdálené asi 1000 kilometrů od novozélandských břehů, oznámil novozélandský premiér John Key v pondělí v sídle OSN v New Yorku. „Rezervace zahrnuje nejdelší podvodní vulkanický oblouk a druhý nejhlubší oceánský příkop,“ řekl s poukazem na deset kilometrů hluboký Kermadecký příkop. Příslušný zákon by novozélandská vláda měla schválit příští rok.

Nový Zéland bude po vzniku rezervace chránit 15,5 procenta svých námořních oblastí (dosud to bylo pouze půl procenta).

Zatímco ekologické organizace krok Wellingtonu přivítaly, představitele rybářských a těžařských společností zpráva zaskočila. Předseda exportní společnosti Seafood New Zealand George Clement uvedl, že „vláda nevydala předem žádné varování“ a že rybářský průmysl „bude potřebovat čas, aby zhodnotil plné dopady tohoto opatření“.