Afghánské síly se chystají dobýt zpět město Kunduz z moci Talibanu

Afghánská armáda zahájila protiútok s cílem získat zpět město Kunduz, kterého se v pondělí zmocnili bojovníci hnutí Taliban. Agentura Reuters ale ve večerních hodinách informovala, že se bojovníci Talibanu pokoušejí dobýt letiště v Kunduzu. Nejmenovaný afghánský činitel uvedl, že zhruba 80 procent letištního komplexu už je pod kontrolou Talibanu.

Afghánský prezident Ašraf Ghaní v prohlášení vysílaném místní televizí slíbil, že armáda město znovu získá. „Dobýváme město zpět. Nepřítel utrpěl těžké ztráty,“ řekl Ghaní, který je dnes přesně rok v úřadu prezidenta. Vyzval přitom obyvatele, aby důvěřovali afghánským vojákům a nepoddávali se „strachu a teroru“.

Americká armáda ráno podnikla nálet na pozice Talibanu na předměstí Kunduzu. „Americké síly provedly nálet na Kunduz, aby eliminovaly hrozbu pro koalici a afghánské jednotky operující v blízkosti Kunduzu,“ uvedl mluvčí koalice NATO a americké armády plukovník Brian Tribus. Zpráva o zásahu amerického letectva v Kunduzu přišla krátce poté, co afghánská armáda oznámila zahájení protiofenzivy s cílem získat město zpět do svých rukou.

Vládní síly už prý dobyly městskou věznici a také provinční policejní centrálu. Svědci hlásí z města těžké boje. Ve většině města stále nefunguje elektřina a telefony.

Ozbrojenci Talibanu vytvořili v ulicích kontrolní stanoviště, na nichž hledali stoupence vlády, a uzavřeli silnice z města. V podstatě tak uvnitř uvěznili všechny obyvatele.

Afghánské jednotky se snaží znovu dobýt Kunduz (zdroj: ČT24)

Povstalci na Kunduz zaútočili v pondělí ráno a podařilo se jim ho zmocnit. Obsadili tak velké afghánské město poprvé od roku 2001, kdy koaliční síly vedené Spojenými státy svrhly vládu Talibanu. Stovky bojovníků Talibanu v pondělí nad městem s 300 tisíci obyvateli vyvěsily vlajku, obsadily sídlo místní vlády a z vězení osvobodily na 600 vězňů, včetně 144 členů Talibanu.

Za bezpečnost země nyní plně odpovídají afghánské bezpečnostní složky vzhledem k tomu, že mezinárodní síly loni oficiálně ukončily bojovou misi v Afghánistánu. V zemi setrvává stále asi 13 tisíc zahraničních vojáků, jejich úkolem je ale převážně výcvik afghánských jednotek. S podporou NATO v pozemních bojích v Kunduzu tak afghánské oddíly nemohou počítat.

Kunduz patří k největším a nejbohatším afghánským městům a stejnojmenná okolní provincie patří k nejvýznamnějším zemědělským oblastem Afghánistánu. Kunduz také leží na strategické křižovatce cest spojujících Afghánistán s Pákistánem, Čínou a Střední Asií.

Vydáno pod