Kde jsou unesení studenti, ptaly se tisíce Mexičanů

Tisícovky lidí v sobotu v hlavním městě Mexika demonstrovaly u příležitosti prvního výročí zmizení 43 studentů z provincie Guerrero. Lidé žádali objasnění jejich únosu a údajného zavraždění a také demonstrovali proti násilí a korupci v zemi.

Rodiče zmizelých mladíků a mnoho dalších demonstrantů kritizovalo chybějící výsledky vyšetřování. Lidé nesli transparenty a symbolicky začerněné národní vlajky.

Předně bych chtěl poděkovat za podporu všem, kteří se zúčastnili našeho pochodu. Už víme, že ve svém zápase nejsme osamoceni. Jsou nás miliony a nechceme, aby tyto zločiny zůstaly nevyšetřené.
Felipe de la Cruz
mluvčí pozůstalých

Studenti jsou nadále oficiálně pohřešovaní. Prezident Enrique Peňa Nieto ujistil, že vyšetřování bude pokračovat. Na Twitteru napsal, že jeho vláda je zavázána pravdě a spravedlnosti.

Tisíce lidí v Mexiku se bouří kvůli uneseným studentům (zdroj: ČT24)

Policisté loni 26. září odvlekli 43 mladých mužů ve městě Iguala v jihozápadním státě Guerrero a předali je tamní zločinecké organizaci Guerreros Unidos.  Mexické úřady tvrdí, že členové gangu studenty zabili a jejich mrtvoly spálili. Rodinní příslušníci obětí oficiální verzi odmítají a žádají další vyšetřování. 

Studentů se chtěl údajně zbavit starosta

Mexický prezident po čtvrtečním setkání s rodiči pohřešovaných oznámil, že bude vytvořen zvláštní tým, který zmizení studentů nově vyšetří. Podle vládního vyšetřování za akcí stál již zatčený starosta Igualy José Luis Abarca, který se prý chtěl nepohodlných studentů zbavit. Dosud se ale podařilo nalézt ostatky jen dvou z nich.

Začátkem týdne si vyžádal střet studentů s policií ve státě Guerrero zhruba dvě desítky zraněných.

Vydáno pod