Pouť do Mekky končí, ušlapaných lidí už je 769

V saúdskoarabské Mekce posledními rituály končí letošní muslimská velká pouť. Poznamenal ji tragický incident, při němž ve čtvrtek v tlačenici zemřelo podle posledních oficiálních údajů 769 poutníků a 934 dalších bylo zraněno. Saúdská Arábie dál čelí ostré kritice za organizaci pouti, jíž se účastní kolem dvou milionů poutníků z víc než 180 zemí.

„Jedná se o ty, kteří zemřeli v různých nemocnicích od té události,“ vysvětlil nárůst počtu obětí ministr zdravotnictví Chálid Fálih. Indická vláda podle agentury AP zvýšila odhadovaný počet svých obětí ze 14 na 18, Pákistán z 8 na 11. Podle Íránu, který je tradičním regionálním soupeřem Rijádu, však bylo obětí více než tisíc.

Teherán pohřešuje stovky poutníků

Právě nejvíce dosud potvrzených obětí připadá na Írán. Podle nejnovější bilance Teheránu u kritického místa na trase pouti zahynulo nejméně 140 Íránců a dalších 85 bylo zraněno. Stále se pohřešuje 344 íránských poutníků, mezi nimi údajně i bývalý íránský velvyslanec v Libanonu, dva reportéři íránské státní televize a prominentní politický analytik.

Úplný seznam národností obětí Saúdská Arábie stále ještě nezveřejnila. Podle agentury AFP jsou ale mezi mrtvými občané přinejmenším 15 převážně blízkovýchodních a afrických států. Zemřelo údajně mimo jiné 87 Maročanů a asi dvacítka obyvatel Kamerunu a Nigeru. Egypt ohlásil 14 obětí, jednoho mrtvého potvrdilo také Nizozemsko.

Írán: Saúdové by měli uznat svou vinu

Íránský nejvyšší duchovní a politický vůdce ajatolláh Alí Chameneí vyzval Saúdskou Arábii, aby se omluvila za čtvrteční tragédii v Mekce. „Ta záležitost nebude zapomenuta a národy ji budou bedlivě sledovat. Místo svalování viny na to či ono by Saúdové měli uznat svou odpovědnost a omluvit se muslimům a rodinám obětí,“ citovala Chameneího agentura IRNA.

„Nic nebudeme skrývat. Pokud došlo k chybám, pak ti, kdo je spáchali, budou povoláni k odpovědnosti,“ ujistil ministr. „Ale chci zopakovat, že není chvíle, aby se situace politicky zneužívala. Doufám, že íránští představitelé budou rozumnější vůči obětem této tragédie a vyčkají na výsledky vyšetřování,“ zareagoval saúdský ministr zahraničí Ádil Džubajr.

Írán žádá omluvu, Saúdská Arábie kritiku odmítá (zdroj: ČT24)

Vyšetřování podle Rijádu zabere ještě čas

Rijád dosud nezveřejnil ani žádné výsledky vyšetřování tragického neštěstí, které si vyžádalo nejvíce obětí při pouti za posledních 25 let. Velitel bezpečnostních sil pověřených zajištěním pouti do Mekky, generál Abdal Azíz Sulj, podle místního tisku uvedl, že si vyšetřování „ještě vyžádá čas“. 

Podrobná a kompletní konečná zpráva bude podle něj předložena „strážci dvou svatých mešit“, králi Salmánovi, žádný termín ale neuvedl.