Polsko přispělo k německé invazi, řekl ruský velvyslanec – půjde na kobereček

Polsko si v pondělí zavolá na kobereček ruského velvyslance ve Varšavě. V rozhovoru pro tamní televizní stanici TVN24 totiž řekl, že Polsko je částečně odpovědné za invazi nacistického Německa. Podle něj prý na začátku druhé světové války opakovaně zablokovalo vytvoření koalice proti Berlínu.

V září 1939 nešlo ze strany SSSR o agresi, tvrdí velvyslanec

„Polsko bylo spoluodpovědné za katastrofu ze září 1939,“ konstatoval ambasador, který ospravedlňoval sovětskou invazi ze 17. září 1939 nutností garantovat bezpečnost Sovětského svazu. Andrejev také uvedl, že polsko-ruské vztahy jsou nyní na nejhorší úrovni za posledních 70 let, protože Polsko se prý rozhodlo zmrazit politické a kulturní styky mezi oběma zeměmi.

Výroky pronesené nejvyšším zástupcem ruského státu v Polsku zpochybňují historickou pravdu a opakují nejlživější interpretace událostí ze stalinské a komunistické epochy.
Polské ministerstvo zahraničí
  • Druhá světová válka začala poté, co nacistické Německo a Sovětský svaz uzavřely v roce 1939 pakt Molotov-Ribbentrop, jenž obsahoval tajný dodatek o rozdělení Polska oběma zeměmi. Německo nejdřív napadlo Polsko ze západu, čímž započalo 2. světovou válku. Sovětský vpád na polské území se uskutečnil o šestnáct dní později.
obrázek
Zdroj: ČT24

Na Andrejevovy výroky ostře reagovala také polská premiérka Ewa Kopaczová. I malé děti podle ní vědí, že ministři zahraničí Joachim von Ribbentrop a Vjačeslav Michajlovič Molotov nebyli Poláci. „Ruský velvyslanec bude v pondělí předvolán na ministerstvo zahraničí, aby mu zástupce ministerstva zahraničí tuto záležitost vysvětlil,“ oznámil polský ministr zahraničí Grzegorz Schetyna.

Polsko-ruský spor se rozhořel už v pátek, kdy neznámí pachatelé poničili téměř šedesát náhrobních kamenů na hřbitově sovětských vojáků padlých za druhé světové války v obci Milejczyce na východě Polska. Ruské ministerstvo zahraničí na incident ostře reagovalo a povolalo si kvůli němu polskou velvyslankyni v Moskvě.