Bělobrádek v OSN: Češi mohou radit třeba se suchem

Česko může podle ministra pro vědu a výzkum Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) nabídnout mezinárodnímu společenství zkušenosti s využitím přírodních zdrojů – například při nedostatku vody. České televizi to řekl stranou summitu OSN v New Yorku, kde členské země schválily program udržitelného rozvoje na dalších 15 let. Bělobrádek vedle toho stihl také otevřít technologické centrum českého výrobce optiky.

Češi mají podle vicepremiéra Bělobrádka zkušenosti s nedostatkem vody a s tím souvisejícím suchem, a proto by je mohly předat i ostatním zemím. „Máme třeba i v tom mém portfoliu možnost, co nabídnout, abychom daleko více dokázali využít zdrojů, které máme, aby se daleko méně plýtvalo. Myslím si, že velké téma bude sucho a i v tomhle může Česká republika mnoho nabídnout,“ uvedl Bělobrádek.

V rámci své pětidenní návštěvy Spojených států otevřel místopředseda vlády technologické centrum MeoHub přerovské společnosti Meopta. Centrum vzniklo za účelem podpory expanze českých firem na americký trh. Kromě majitelů firmy má projekt centra podporu také Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR. Od konce září tu budou působit čtyři české firmy.

Společně proti chudobě

Na právě probíhajícím summitu OSN odsouhlasila většina zemí světa, že splní takzvanou Agendu 2030. Tento seznam čítá 17 konkrétních kroků, které mají vést v dalších 15 letech ke snížení extrémní chudoby nebo hladu. „Měly by se tomu přizpůsobovat primárně politiky národních států a mělo by se to přenést i na jinou úroveň – do vzdělávacích systémů, do občanské společnosti,“ dodává Michal Broža z informačního centra OSN v Praze.

Česko navrhne protiteroristickou jednotku

Agendu 2030 ale musí oficiálně schválit ještě Valné shromáždění OSN, jehož hlavní téma bude jiné, a to světová bezpečnost. Za Česko bude v New Yorku vystupovat prezident Miloš Zeman, který má v plánu předložit návrh na vybudování mezinárodní teroristické jednotky.

Bělobrádek chce radit o suchu, Zeman navrhuje protiteroristickou jednotku (zdroj: ČT24)

„Nyní o tom bude hovořit na Valném shromáždění OSN, setká se i s dalšími představiteli jiných zemí v New Yorku. A mě zaujala poslední zpráva, která se objevila v českých médiích, že i KDU-ČSL podpořila vytvoření těchto mezinárodních antiteroristických sil,“ uvedl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. „Jsme přesvědčeni, že jediné a řádné řešení je řešení v místě konfliktu, kterého by se měly účastnit všechny světové mocnosti,“ potvrdil za lidovce jejich místopředseda Jan Bartošek.

Zeman by měl ve Spojených státech jednat taky třeba se syrskými diplomaty. Žádné schůzky s americkými politiky podle Hradu naplánované nemá.