Vycházky i nákupy. Nápravu resocializací bere grónské vězeňství doslova

Resocializace a navrácení do běžného života - moderní liberální trendy vězeňství uchopili v Grónsku do největší možné míry. Už několik dekád zde funguje mimořádně benevolentní přístup k vězňům, včetně volných vycházek do města, za prací nebo kulturou.

Ještě v polovině 70. let minulého století v Grónsku neměli žádné vězení. Lidi, kteří se něčím provinili, byli posíláni na převýchovu k rybářům. Později tu přeci jenom vězení vznikla, svým režimem se ale nepodobají žádným na světě.

Právní kultura zde není založená na trestu, ale na asistenci a podpoře."
Hans Jorgen Engbo
Šéf grónské vězeňské služby

Snídaně formou bufetu, povolené výlety, a dokonce možnost vlastnit střelnou zbraň. Grónské vězeňství jde svou vlastní cestou – nápravu vězňů zde pojímají se zdvořilostí a respektem.

Jak se žije grónským vězňům (zdroj: ČT24)

Například ve vězeňském komplexu Nuuku mají někteří vězni údajně své vlastní klíče od cely, aby mohli mít dostatek soukromí. Jiní zase mohou svou místnost opustit v průběhu dne a jít do práce, školy nebo třeba baru. O víkendu chodí se svými dozorci na výlety a exkurze.

Grónská nápravná zařízení přesto nejsou úplným rájem volnosti. Než si zaslouží mírnější zacházení, musí nově příchozí několik měsíců setrvat za zámkem. Mimo to jsou také povinni se v noci hlásit a pravidelně podstupují testy na alkohol a hašiš.