Velitel syrských rebelů vycvičených Američany údajně zběhnul

Divize 30, skupina syrských rebelů vycvičených v rámci amerického programu, vyšetřuje zběhnutí jednoho ze svých velitelů. Anas Ibrahím Abú Zajíd měl podle tvrzení deníku The Guardian údajně přejít na stranu Fronty an-Nusra napojené na Al-Káidu a předat jí zbraně. Divize 30 nařčení ohledně předání zbraní odmítla, potvrdila však, že s důstojníkem nemá kontakt.

Obvinění týkající se zběhnutí Abú Zajída se objevila jen několik dní poté, co se nová skupina 70 syrských rebelů vrátila z Turecka, kde absolvovala výcvik, zpět do Sýrie.

Spojené státy zahájily výcvikový program v květnu. Počítaly s tím, že jím ročně projde 5400 dobře vybraných lidí, kteří pak budou využitelní pro pozemní boj v Sýrii. Mnozí uchazeči ale byli vyloučeni při výběru jako nevhodní. Z dřívějších zpráv vyplývá, že pro výcvik není dost adeptů a že mnozí odmítají podmínku, že budou bojovat výhradně proti radikálům, a nikoli proti režimu prezidenta Bašára Asada.

Některé účastníky předchozího výcviku unesla radikální fronta An-Nusra

Umírněná opozice zahájila revoluci a jako první začala v roce 2011 proti armádě bojovat. Skupiny zradikalizovaných muslimů se k ní připojily později, ale sledují jiné cíle - chtějí získat území, které budou spravovat podle islámských zákonů.

V první vycvičené skupině bylo údajně okolo šedesáti příslušníků umírněné opozice. Některé z nich během léta unesla radikální fronta An-Nusra, která se hlásí k Al-Káidě, postupně jich část propustila a varovala ostatní povstalce, aby se do amerického programu nezapojovali. Divize 30, jak si Syřané vycvičení Američany říkají, následně příslušníky An-Nusry označila za bratry.