Rekordně rychlá uprchlická vlna – během hodiny přijelo do Řecka 1200 běženců

Dalších dvanáct set uprchlíků dorazilo během necelé hodiny na řecký ostrov Lesbos. Ten už druhý den bojuje s rychlou vlnou utečenců, kteří míří dál do Německa a Švédska. Rekordní příliv zažilo také Maďarsko, kam v posledních dnech dorazilo přes deset tisíc lidí.

Lesbos čelil druhý den po sobě velmi rychlé vlně uprchlíků. Běženci se zřejmě obávají, že cesta z Turecka do Evropy po moři bude během přicházejícího podzimu ještě nebezpečnější než obvykle.

Mezi nově příchozími byli hlavně mladí Afghánci

Ve čtvrteční skupině byli hlavně mladí svobodní Afghánci a jen několik rodin. Na každém z 24 člunů sedělo až padesát lidí. Ve středu dorazilo na ostrov v rozpětí tří hodin 2dva a půl tisíce lidí, rovněž hlavně Afghánců.

Uprchlíci v Řecku
Zdroj: Robert Geiss/ČTK/DPA

Jakmile se běženci na Lesbu zaregistrují, snaží se koupit si lístek na trajekt, aby se dostali do Atén. Odtud pak pokračují přes Makedonii dál do Evropy. Cílem většiny běženců je Německo a Švédsko.

Stovky běženců nepřekonaly turecko-řecké hranice

Posledních asi 500 převážně syrských uprchlíků, kteří se v evropské části Turecka hromadili u hranice s Bulharskem a Řeckem, čekání vzdalo. Podle turecké agentury Dogan je autobusy rozvezly nazpět do různých měst podle jejich volby v tureckém vnitrozemí. Turecké bezpečnostní síly minulý týden hranici nedaleko města Edirne zatarasily, protože začaly tímto směrem proudit až tisíce nových uprchlíků.

Lídři zemí EU se na mimořádném summitu dohodli na zlepšení ochrany vnějších hranic Unie a vzniku takzvaných hotspotů, tedy registračních a sběrných středisek, v nichž by měli být rozlišováni uprchlíci a ekonomičtí migranti, kteří budou vraceni zpět. Předseda schůzek unijních prezidentů a premiérů osmadvacítky Donald Tusk prohlásil, že centra v Itálii a Řecku začnou fungovat do konce listopadu.

Uprchlík
Zdroj: Robert Geiss/ČTK/DPA

Podle Mezinárodní organizace pro migraci se letos vypravilo do Evropy přes Středozemní moře přes 430 tisíc uprchlíků a přes 2700 jich na cestě zemřelo. Více než 300 tisíc z nich dorazilo do Řecka. Na světě je podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky na útěku z domovů téměř 20 milionů lidí a polovina z nich je ze Sýrie, Afghánistánu a Somálska.