Tragédie při pouti do Mekky: V davu bylo ušlapáno přes 700 lidí

V tlačenici na pouti do saúdskoarabské Mekky zahynulo nejméně 717 lidí a více než osm stovek bylo zraněno. Civilní obrana ale počty obětí stále navyšuje. Pouť pokračuje třetím dnem symbolickým kamenováním satana a zahájením svátku oběti.

Saúdská Arábie zatím neposkytla ucelené informace o národnosti mrtvých, sdělila pouze, že byli z mnoha zemí. Podle prvních zpráv jsou mezi nimi Turci, Indové a podle Teheránu i přinejmenším 90 Íránců. Právě šéf íránské poutní organizace obvinil Rijád z nezvládnutí situace. Z neznámých důvodů podle něj byla nedaleko místa tragédie uzavřena část silnice.

Incident se stal podle saúdskoarabské televize v údolí Míná, kde je stanové městečko, v němž poutníci přespávají. Na místě je asi 160 tisíc stanů. V údolí vzdáleném asi pět kilometrů od Mekky se také koná rituál kamenování satana.

K tlačenici a následnému ušlapání došlo v ulici 204, která je jednou ze dvou hlavních tepen vedoucích ke stanovišti, odkud poutníci házejí kaménky. Na místo dorazila kolona sanitek a raněným pomáhají tisíce záchranářů, kteří ulici uzavřeli a snaží se poutníky odklonit jinými trasami.

Tragédie v Mekce - stovky ušlapaných horníků (zdroj: ČT24)

Tragédii měl způsobit nedostatek kázně poutníků

Saúdskoarabský ministr zdravotnictví Chálid Fálih prohlásil, že k neštěstí došlo kvůli nedostatku kázně poutníků. „Kdyby poutníci dodržovali pokyny, mohli jsme se této nehodě vyhnout,“ uvedl politik. Muslimové věří, že kdo zahyne při svaté pouti, odejde do nebe.

Saúdskoarabské ministerstvo vnitra později přiblížilo, že tlačenice zřejmě vznikla kvůli střetu dvou protijdoucích proudů poutníků na křižovatce. Podíl na tragédii mohla mít prý i únava poutníků z vysokých teplot. Mluvčí ministerstva zároveň odmítl, že by vinu nesly místní úřady. Král Salmán už nařídil vznik zvláštní vyšetřovací komise.

Tragédie vznikla kvůli přelidnění na jediném místě a taky kvůli tomu, že část poutníků nerespektovala bezpečnostní instrukce. Jde ale o vůli boží.
Chálid al Fálih
saúdský ministr zdravotnictví

Podle svědectví účastníků se pochod začal komplikovat v 8:00 SELČ. „Šli jsme k můstku Džamarat, když se skupina poutníků najednou zastavila. Do několika minut se vytvořily vlny, jak lidé zezadu tlačili na ty vpředu. Nastala hrozná tlačenice, ženy nahlas křičely a staří lidé padali na zem,“ řekl saúdskoarabskému serveru Al-Baján poutník Muhammad.

Podle jednoho ze súdánských poutníků, kterého citovala agentura AFP, se jednalo o nejhůře zorganizovanou pouť ze čtyř, kterých se zúčastnil. „Lidé byli dehydrovaní a omdlévali. Poutníci klopýtali jeden přes druhého,“ řekl.

Letos se obřadů účastní asi dva miliony lidí. Z hlediska logistiky je nejkritičtější právě rituál kamenování, protože ke stélám míří naráz ohromný dav. Saúdskoarabské úřady proto neustále rozšiřují areál kolem stél, v minulých letech tam byl vybudován několikastupňový ochoz, po němž může přejít během hodiny až 300 tisíc lidí.

Šíří se kritika organizace pouti

Zajistit bezpečí poutníků je pro Saúdskou Arábii prestižní otázka nejenom z bezpečnostního, ale také politického hlediska. Země se považuje za ochránce pravého islámu a král je hlavním správcem Mekky a poutního okrsku.

Na Twitteru se začaly objevovat první kritiky a návrhy na změnu organizace pouti. Jeden z uživatelů napsal, že by se mělo skoncovat s monopolem Saúdské Arábie a že by každoroční pouť měly organizovat OSN a Organizace islámské spolupráce. Další uživatel, patrně šíita, prohlásil, že pokud Rijád nedokáže zajistit bezpečnost tří milionů lidí, ať přenechá organizaci těm, kdo zvládnou pouť 20 milionů. Na mysli měl iráckou Karbalu, kam každoročně míří na pouť miliony šíitů.

Největší tragédie spojené s poutí hadždž:

  • 1987 - Začaly střety íránských šíitských poutníků se saúdskoarabskou policií, při kterých zahynulo 402, podle íránských zdrojů 650 lidí (z toho 275 Íránců), a zraněno bylo 648 osob.
  • 1990 - V tunelu v údolí Miná zahynulo 1426 muslimských poutníků. Byli ušlapáni ve zmatku, jenž vznikl po výpadku ventilace.
  • 1994 - Při rituálním obřadu kamenování satana se stalo obětí tlačenice 270 poutníků.
  • 1997 - V poutnických táborech u Mekky zahynulo při požáru 343 lidí a přes 1500 bylo zraněno.
  • 2004 - Při obřadu kamenování satana v údolí Míná zemřelo v tlačenici 251 poutníků.
  • 2006 - Při tlačenici během obřadu kamenování satana zahynulo 364 poutníků a přes 300 dalších bylo zraněno. 
obrázek
Zdroj: ČT24

Ačkoli se díky stále přísnějším bezpečnostním opatřením minulá léta obešla bez vážnějších incidentů, letošní pouť provázejí tragédie. Už 11. září spadl na staveništi u velké mešity v Mekce obří jeřáb a zabil přes sto lidí. Většina z nich byli poutníci, kteří přijeli do Mekky s předstihem. Stavba má zvýšit kapacitu mešity a přilehlého patnáctiposchoďového hotelu. V pondělí bylo třeba evakuovat 1500 lidí z hotelu v Mekce, kde vypukl požár. Zraněno při tom bylo několik jemenských poutníků.

Vydáno pod