V Maďarsku zadrželi syrského migranta - patří k radikálům

Maďaři zadrželi kvůli střetům mezi běženci a policií syrského migranta, který patří k muslimskému fundamentalistickému hnutí využívanému teroristy. Informovala o tom agentura MTI s odvoláním na centrálu maďarské policie.

Deník Népszabadság muže identifikoval jako 39letého syrského občana Ahmada H. Podle policie měl u sebe celkem devět pasů, z nichž osm bylo vydáno na jiné osoby a zřejmě nejsou padělané. Podezřelý měl také platné schengenské vízum.

Policejní centrála na svém webu sdělila, že tento Syřan je podle mezinárodních informací členem muslimského fundamentalistického hnutí zvaného Tablígh Džamaát, které využívají teroristické organizace k posílání radikálů do vybraných zemí. Zadržený prý má pracovní povolení vydané kyperskými úřady.

obrázek
Zdroj: ČT24

Cesta do Evropy by prý teroristům nestála za to

Německá kontrarozvědka přitom nedávno uvedla, že nepovažuje za pravděpodobné, že by mezi migranty přicházejícími do země byli teroristé z Islámského státu (IS) nebo z Al-Káidy - vměšování se mezi běžence by totiž bylo pro teroristy zbytečné riziko.

„Jak cesta přes Středozemní moře, tak balkánská cesta jsou životu nebezpečné a panuje na nich neustálé riziko, že se příchod nezdaří, tím spíš, pokud by někdo nesl v zavazadlech zbraně. Považuji sice tuto možnost příchodu teroristů za možnou, vzhledem k rizikům ale za nepravděpodobnou,“ prohlásil šéf Spolkového úřadu na ochranu ústavy (civilní kontrarozvědky BfV) Hans-Georg MaassenMaassen.