Šéf socialistů v EP chce pozastavit členství Směru kvůli Ficovým protiuprchlickým výrokům

Šéf frakce socialistů a demokratů v europarlamentu Gianni Pittella vyzval k pozastavení členství straně Směr slovenského premiéra Roberta Fica. Důvodem jsou Ficovy netolerantní výroky na adresu muslimských migrantů.

Podle Pittelly uvádí slovenský premiér svými názory do rozpaků „všechny pokrokově uvažující lidi“. Pittellovi se nelíbí konkrétně Ficova prohlášení o tom, že „nikdy nebude tolerovat masovou migraci muslimských přistěhovalců, kteří začnou stavět mešity“, že by měly být omezovány svobody muslimů v Evropě anebo že „Slovensko je pro Slováky, a ne pro menšiny“.

Vytrvalá neochota převzít odpovědnost a ukázat solidaritu při uprchlické krizi je v rozporu s našimi hodnotami a politickým přesvědčením. Nemůžete jen říkat, že jste pokrokoví, musíte to také prokázat svými slovy a činy.
Gianni Pittella
šéf frakce socialistů a demokratů v europarlamentu

Šéf frakce socialistů a demokratů proto prý vyzval předsedu Evropských socialistů (PES), Bulhara Sergeje Staniševa, aby zahájil proceduru vedoucí k pozastavení členství Směru. Také vyzval Fica, aby vyjasnil svoje postoje před PES.

Ficův Směr měl podobné potíže již v roce 2006, kdy bylo jeho straně pozastaveno členství u Evropských socialistů kvůli tehdejšímu vzniku vládní koalice s nacionalistickou Slovenskou národní stranou.

obrázek
Zdroj: ČT24

Zeman pochválil Fica za to, že v otázce kvót neustoupil

Slovensko už oznámilo, že podá u soudu Evropské unie žalobu proti rozhodnutí přerozdělit uprchlíky v členských zemích osmadvacítky na základě kvót. Rozmístění běženců v členských státech Unie schválili v úterý většinou hlasů ministři vnitra zemí EU - proti bylo Slovensko spolu s Českem, Maďarskem a Rumunskem. Finsko se zdrželo.

Přístup Bratislavy ocenil český prezident Miloš Zeman. „Dovolte mi, abych v této situaci ocenil stanovisko Slovenska a osobně slovenského premiéra, který včera (v úterý) prohlásil, že dokud bude premiérem na Slovensku, žádné kvóty nebudou,“ konstatoval Zeman.

Jednorázově má být mezi ostatní země EU rozděleno 120 tisíc žadatelů o azyl z Itálie a z Řecka.

Unijní kvóty pro přerozdělení běženců
Zdroj: ČT24