Obama uvítal Františka jako morální autoritu a symbol boje s chudobou

„Vaše morální autorita nepramení jen z vašich slov, ale i z vašich činů. Připomínáte nám, že hlavním božím poselstvím je milosrdenství,“ řekl Barack Obama papeži Františkovi, který za americkým prezidentem přijel do Bílého domu. Dorazil sem neokázalým automobilem Fiat, který si sám pro cestu po Washingtonu vybral. Vítaly jej tisíce nadšených věřících, turistů a zvědavců.

Obama v uvítacím projevu s úsměvem poznamenal, že František je nejen prvním papežem z amerického kontinentu, ale i první hlavou římskokatolické církve, která svou encykliku publikovala na sociálních sítích. Ocenil sociální rozměr papežových aktivit a jeho boj proti chudobě, násilí a znečišťování planety. „V jemnosti vašich slov a velkorysosti ducha vidíme živoucí příklad Ježíšova učení,“ řekl Františkovi Obama.

S vděčností připomněl také papežův podíl na normalizaci vztahů USA s Kubou, která kubánskému lidu přinesla „naději na lepší život“. Lidé jsou skutečně svobodní jen tehdy, když mohou bez zábran praktikovat svou víru, zdůraznil Obama. František už na palubě letadla cestou do Ameriky z návštěvy Kuby vyjádřil naději, že Spojené státy zruší mnohaleté embargo vůči tomuto ostrovnímu státu. Neplánuje ale o tomto tématu hovořit během čtvrtečního projevu v Kongresu, který přednese jako vůbec první hlava katolické církve.

František za přivítání poděkoval Obamovi anglicky. Přihlásil se k ochraně životního prostředí před následky klimatických změn a k zásadám udržitelného rozvoje. „Problém klimatických změn nelze ponechat budoucím generacím, procházíme kritickým obdobím našich dějin,“ prohlásil papež.

František přijel na svou první návštěvu USA v úterý. Po setkání s Obamou měl na šestidenním programu společnou modlitbu s americkými duchovními. V otevřeném papamobilu se z Bílého domu přesunul do washingtonské katedrály svatého Matouše. V projevu proneseném v italštině prohlásil, že zločiny spáchané kněžími na dětech se nesmějí nikdy opakovat. „Vím, jak hluboce vás tyto události v minulých letech poznamenaly, a jsem s vámi ve vašem vznešeném závazku pomoci obětem a zajistit, aby se tyto zločiny nikdy neopakovaly,“ řekl František biskupům.

Podle amerických federálních úřadů žijí v zemi tisíce obětí zneužitých církevními hodnostáři. Někteří z místních 288 biskupů a kardinálů přitom údajně nad touto skutečností zavírali oči a pachatele kryli. Padlo mnoho žalob a zahájeno bylo mnoho procesů, při nichž oběti žádaly od církve miliony dolarů odškodného. Z obsáhlého papežova projevu připadla na citlivé téma pedofilních kněží jen malá část, což rodiny postižených dětí zřejmě zklame. V příštích dnech se má ale pontifik setkat ve Filadelfii s katolickými rodinami a při té příležitosti se o osudu znásilňovaných dětí bude možná znovu hovořit.

Na závěr dne došlo na svatořečení misionáře Junípera Serry, který v 18. století zakládal misie, kolem nichž vyrostla dnešní Kalifornie. Ceremonii kritizovali domorodí obyvatelé Ameriky, kteří Serru viní z krutého zacházení s jejich předky, jež údajně vedlo až k násilným úmrtím. Serru blahořečil v roce 1988 papež Jan Pavel II.