Počet žen ve vězení vzrostl za 15 let dvojnásobně

Od roku 2000 se zvýšil počet uvězněných žen o 50 procent, což je mnohem více než v případě mužů. Výsledky studie zveřejnili výzkumníci z londýnského Institutu pro výzkum kriminální politiky. Až polovina všech vězněných žen si svůj trest odpykává ve Spojených státech, Číně a Rusku.

Nejnižší podíl žen ve vězeňských zařízeních mají v afrických státech, zatímco v Salvadoru, Brazílii, Kambodži a Indonésii se počet vězeňkyň prudce zvyšuje. Podle výzkumníků je situace „hluboce znepokojující" a vlády po celém světě by ji měly začít řešit.

„Ženy a dívky jsou extrémně zranitelnou a znevýhodněnou skupinou. Často se stávají oběťmi trestných činů a mají tendence poškozovat samy sebe," říká Jessica Jacobsonová, jedna z šéfek institutu.

Data pro výzkum pocházejí z celkem 219 států a závislých území. Předpokládá se, že počet žen a dívek ve věznicích je však vyšší. Některé země neposkytly přesná čísla, nekompletní jsou také data z Číny.

Celosvětový trend lze pozorovat i v Česku, kde je situace ještě horší. Na začátku milénia bylo ve výkonu trestu 605 žen, v současnosti je jich už 1200.