V Burkina Fasu podepsán mír, sesazený prezident znovu ve funkci

Sesazený prozatímní prezident Burkina Fasa Michel Kafando se vrátil do čela země. Učinil tak týden poté, co ho sesadila prezidentská garda. Jeho návrat v noci avizoval i vůdce vzbouřenecké elitní prezidentské gardy generál Gilbert Diendéré.

Garda provedla v západoafrické zemi minulý týden státní převrat. Kafanda tehdy sesadila a rozpustila také hlavní státní instituce. Po silném nátlaku a přesunu armády ale vzápětí začala jednat o míru i zklidnění situace.

„Ujímám se opět úřadu. Prozatímní vláda je tak zpět a ihned přebírá výkon státní moci,“ prohlásil Kafando před novináři. Ocenil přitom lidový odpor proti strůjcům státního převratu. Dokazuje to podle něj, že prozatímní vláda má potřebnou důvěru a jen ona zastupuje vůli lidu.

Do metropole Ouagadougou také dorazila delegace hlav států západoafrického hospodářského společenství ECOWAS (Senegal, Togo, Benin, Niger, Ghana, Nigérie), které se v úterý sešlo v nigerijské Abuji na krizovém jednání o situaci v Burkina Fasu. Prezidentskou gardu pod vedením Diendérého zástupci ECOWAS vyzvali, aby okamžitě složila zbraně.

V metropoli Ouagadougou mezitím Diendéré a představitelé armády věrné sesazenému prozatímnímu prezidentovi Kafandovi podepsali pětibodovou mírovou smlouvu, která by měla vést k uklidnění situace v zemi.

Minulou středu prezidentská garda uskutečnila v Burkina Fasu státní převrat. Uvěznila prezidenta Kafandu a několik členů vlády, většinu z nich, včetně samotné hlavy státu, ale mezitím již propustila na svobodu. Převrat zastavil přípravu všeobecných voleb, které byly plánovány na říjen, a nyní musely být odloženy na 22. listopadu. Volby mají ukončit přechodné období, které nastalo po sesazení bývalého prezidenta Blaise Compaorého lidovou vzpourou v říjnu 2014.

V noci na úterý do burkinafaské metropole vkročila armáda věrná původnímu vedení země v čele s prezidentem Kafandou a premiérem Isaacem Zidou. S pučisty začala poté vyjednávat o jejich kapitulaci. Diendéré ale trval na tom, že do podepsání mírové smlouvy zůstane v čele země.

Diendérého garda je věrná bývalému autoritářskému vládci země Blaiseovi Compaorému, kterého loni v říjnu po 27 letech vlády svrhly pouliční nepokoje.

Jeho nástupce měl být původně zvolen 11. října, přičemž členové někdejší Compaorého strany měly být z voleb vyloučeni. Kvůli puči byly ale volby odloženy až na 22. listopadu.

Gilbert Diendéré, hlava povstání
Zdroj: Reuters