Část bývalého koncentráku v Dachau slouží jako útulek i pro migranty

Přístavek bývalého koncentračního tábora Dachau byl přeměněn na útulek pro lidi bez domova, včetně uprchlíků. Nápad na využití jedné z budov takzvaného vnějšího tábora v Dachau k ubytování necelé stovky žadatelů o azyl měla už dříve radnice v Augsburgu, v únoru jej ale po kritice ze strany židovských organizací odmítla bavorská zemská vláda.

„Tyto budovy plné historie mohou být přeměněny, aby sloužily sociálním účelům,“ vysvětlil v prohlášení Florian Hartmann, starosta Dachau, ležícího asi dvacet kilometrů severně od Mnichova. V současné době tam podle něj žije pět desítek lidí bez domova. Na otázku, zda jsou mezi nimi i uprchlíci, starosta odpověděl, že se jedná o německé občany i o cizí státní příslušníky.

Koncentrační tábor v Dachau se stal v roce 1933 prvním podobným zařízením vybudovaným nacisty. Bylo tam postupně odvezeno přes 206 tisc vězňů, z nichž přes 41 tisíc zahynulo. Američané tábor osvobodili 29. dubna 1945. Tehdy tam bylo vězněno ještě kolem 30 tisíc lidí.

Nedávno izraelský portál Ynet upozornil na to, že ve městě Schwerte na západě Německa jsou uprchlíci ubytováváni v opuštěném objektu, který sloužil jako strážní budova v přidruženém táboře někdejšího koncentračního tábora Buchenwald. Město o tom údajně rozhodlo už v lednu, tedy ještě před vyhrocením současné uprchlické krize. Starosta Heinrich Böckelühr prý rozhodnutí označil jako přiměřené.

Pobočný tábor Schwerte-Ost fungoval od dubna 1944 do ledna 1945 a přebývali v něm lidé, kteří byli nuceně nasazení v dílnách někdejších Říšských drah. Pod koncentrační tábor Buchenwald spadalo 136 pobočných táborů, které se nacházely po celém území tehdejšího Německa. Po válce se na většinu z nich zapomnělo: část byla zničena a někde byly vězeňské budovy přestavěny třeba na řadové domky, které pomáhaly řešit poválečnou krizi s bydlením. Teprve v posledních letech se pobočné tábory staly předmětem bádání a vznikají na nich pamětní místa.

Proud migrantů do Bavorska opět sílí

Počet uprchlíků přicházejících do Bavorska na počátku týdne opět vzrostl. V pondělí jich bylo přes 11 tisíc, tedy více než dvojnásobek oproti neděli, kdy bylo zaznamenáno 5300 příchodů. Především v Dolním Bavorsku, tedy regionu sousedícím jak s Rakouskem, tak s Českou republikou, musely být zbudovány prostory pro nouzové ubytování.

Napjatou situaci vyvolal nápor migrantů také v Berlíně, kde házeli kameny po ostraze budovy zemského zdravotního a sociálního úřadu (Lageso). Ochranka se musela stáhnout do budovy a situace se uklidnila až poté, co na místo přijelo zhruba 12 policejních vozů. Úřad přestal vydávat pořadové lístky. Uprchlíci se dožadují udělení azylu a jejich registraci zajišťuje sociální úřad.