O vydání Polanského do USA se rozhodne až na konci října

Soud v polském Krakově odložil na 30. října rozhodnutí o tom, zda vyhoví americké žádosti o vydání Romana Polanského. Filmový režisér je stíhán kvůli sexuálnímu styku s nezletilou v Kalifornii v roce 1977. Dvaaosmdesátiletý filmař byl dnešnímu stání osobně přítomen.

Polanski má americký i polský pas. Režisér v soudním procesu v USA sex s tehdy třináctiletou dívkou přiznal, trval ale na tom, že nešlo o znásilnění, nýbrž o dobrovolný pohlavní styk. V USA je ale sex s nezletilci považován za znásilnění.

Rodák z Paříže je viněn ze sexuálního zneužití tehdy třináctileté Samanthy Geimerové v roce 1977 v Kalifornii. Filmaři hrozilo až 50 let za znásilnění. S prokuraturou ale uzavřel dohodu a byl uznán vinným jen v jednom ze šesti bodů obžaloby. Odsouzen byl ke třem měsícům psychiatrického léčení v kalifornském vězení, kde strávil 42 dní. Pak se ale soudce zabývající se případem nechal slyšet, že by Polanski měl být potrestán dalším vězněním. Režisér následně uprchl do Evropy.

Krakovské státní zastupitelství dospělo v lednu k závěru, že režiséra je možné do USA vydat, třebaže trestný čin, kvůli kterému Američané chtějí Polanského pohnat před soud, je podle polských zákonů promlčený. Polanski žije ve Francii a žádost USA o jeho vydání už před pěti lety řešil soud ve Švýcarsku; nakonec ji zamítl.